Hosszú Menetelés-2F

Kína elindította első űrállomásmodulját

Egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakétával helyi idő szerint csütörtökön este elindították Kína első ember nélküli űrállomásmodulját, a Tienkung-1-est (Tiangong), magyarul Mennyei Palotát - jelentette a kínai média az északnyugat-kínai Csiucsüen (Jiuquan) űrközpontból.

2011.09.29 16:49MTI

Az indítást nagy várakozás előzte meg, arra hosszas előkészületek után két nappal az ország nemzeti ünnepe, a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 62. évfordulója előtt kerítettek sort. Ezzel megkezdődött annak a hosszú távú programnak a megvalósítása, amelynek célja, hogy a kelet-ázsiai ország 2020-ig saját fejlesztésű űrállomást építsen ki.

Az indítást követő tízedik percben a Tienkung levált a hordozóeszközről, és Föld körüli pályára állt, majd kinyitotta két napelemtábláját. A tervek szerint a modulon elsőként – még az idén novemberben – a Sencsou-8 (Shenzhou) űrhajó fog kikötni, ami a kínai űrhajózás történetének első dokkolási művelete lesz.

Az elkövetkező két évben újabb dokkolásokat hajtanak végre Sencsou-9-es és 10-es űrhajókkal, várhatóan ez utóbbi űreszköz már embert is szállít. A Tienkung-1 egyelőre kísérleti modul, a tervek szerint a későbbi űrállomásnak már nem lesz a részeleme. A modullal a megközelítési és dokkolási műveleteket gyakorolják. Küldetésének időtartamát két évre tervezték.

Augusztusban a Hosszú Menetelés-2C rakétával sikertelenül próbáltak meg pályára állítani egy műholdat, s emiatt – biztonsági okokból - átütemezték az első kínai kísérleti űrállomásmodul indítását. Időközben a hordozórakétán több mint 170 változtatást végeztek el.

Az űrtechnika fejlesztésével Kína alapvető szándéka az űrben található források feltárása és azok hasznosítása az emberiség javára – fogalmazott Csou Csien-ping (Zhou Jianping), a kínai űrprogram vezetője, aki azt is közölte, hogy szándékaik szerint a kínai űrállomás nemzetközi platformot kíván majd nyújtani a további kutatásokhoz, alkalmazásokhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.