Amatőr csillagászok is élvezhetik

Óriás szupernóva - a Földről is látható!

Annyira fényessé vált a felrobbanó távoli csillag, hogy elég egy binokuláris távcső, és máris gyönyörködhetünk a látványban.

2011.09.10 08:50Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Élete vége felé a csillagok többsége óriási méretűre fúvódik fel, majd egy hatalmas robbanás kíséretében külső burkát ledobja magáról. Az ekkor rövid időre komplett galaxisok fényével vetekedő állapotában szupernóvának hívjuk a haldokló égitestet, mely a fázist követően jellemzően picire összetöpörödve, fehér törpeként végzi.
 
Szerencsére az ilyen események tőlünk meglehetősen távol következnek be. Ha ugyanis közelebb lennének, néhány fényévnyi távolságból is képesek lennének sterilizálni naprendszerünket, hatalmas energiájú sugárzásaikkal. Messzebbről azonban biztonságosan megfigyelhetjük őket - ha jókor vagyunk jó helyen, és rendelkezünk profi eszközökkel.
 
E tekintetben azonban az amatőr csillagászokra nemrég rámosolygott a szerencse: akkora robbanást produkált egy távoli csillag, hogy negyven éve most először lehet majdnem szabad szemmel is megfigyelni az esti égbolton egy szupernóvát. A PTF-11kly „nevű” égitest péntek és vasárnap között éri el fényességének maximumát, így a hétvégén - tiszta idő esetén - olyan látványban lehet részünk, ami keveseknek adatik meg.

A szupernóva robbanások, amellett, hogy izgalmas látnivalót kínálnak az érdeklődőknek, hasznosak is. Segítségükkel képesek a tudósok megmérni univerzumunk korát és méretét. Ezt teszi az Oxfordi Egyetem kutatócsapata is, akik a Hubble Űrteleszkóp segítségével természetesen jóval pontosabb képet alkothatnak a történtekről, mint a hétköznapi ember. Dr. Mark Sullivan, a brit csapat asztrofizikusa szerint érdemes mindenkinek megtekinteni a jelenséget, még komolyabb optikai eszközök hiányában is, hiszen - becslése szerint - sokunk életében ez lehet az egyetlen szupernóva robbanás, amit saját szemünkkel figyelhetünk meg. Sullivan szerint a következő 100 évben nem várható hasonló, a Föld felszínéről ennyire jól látható esemény.
 
Annak, aki kíváncsi a balsorsra jutott csillagra, a Nagymedve (Ursa Major) csillagképben érdemes kutakodnia: a képzeletbeli állat fejénél kell keresni a szupernóvát. Ha meglátjuk a kék-fehér fényt, ami pár hete még "nem volt ott", akkor nyert ügyünk van: tanúi lehetünk a PTF-11kly látványos haldoklásának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.