Árulkodnak a rétegek

Nyolcszázezer év éghajlattörténete a grönlandi jégben

Az elmúlt nyolcszázezer év éghajlati változásait térképezte fel egy nemzetközi kutatócsoport Stephen Barkerrel, a Cardiffi Egyetem docensével az élen.

2011.09.09 19:53MTI

A vizsgálat eredményeit a Science pénteki számában tették közzé.
   
A tudósok grönlandi jégfuratmintákat tanulmányoztak. A korábbi grönlandi elemzések "mindössze" százezer év éghajlatára tekintettek vissza.
   
A grönlandi jégtakaró őskori hó összepréselődött rétegeiből képződött. Minden egyes réteg nemcsak a korabeli hőmérsékletekről árulkodik, hanem a távoli viharok, vulkánkitörések erősségéről is
   
E kutatás szolgáltatta az első bizonyítékot arra nézve, hogy milyen gyors változásokra képes a Föld éghajlata, és hogy ezek a hirtelen átalakulások rendszeresen ismétlődtek bolygónk történetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.