Beindult az etikai vita

Egy makulátlan elme: törölhetőek az emlékek?

Milyen esetekben lehet felhasználni felejtéstablettákat és más memóriamódosító szereket? A tudósok még csak kísérleteznek, de az etikai vita már megindult.

2011.09.05 08:09MTI

A Nature egyik legfrissebb számában Adam Kolber amerikai bioetikus arról ír, hogy szigorúan szabályozni kellene, hogy mikor milyen esetekben lehet felhasználni felejtéstablettákat vagy bármilyen memóriamódosító szert. A cikk kapcsán az egyik magyar internetes portál is részletesen foglalkozik a témával. Ennek alapja egy 2007-es amerikai történet: egy érzéstelenítéssel végzett műtét közben a beteg meghallott egy szörnyű diagnózist, majd amikor felkiáltott, beadtak neki egy propofol nevű szert, és ezzel magyarázták, hogy később nem emlékezett a történtekre.

Egy másik szerrel, a propranonol nevű vérnyomáscsökkentővel is foglalkozik a cikk. Ezzel a poszttraumás stressz szindrómában szenvedők kínjait próbálják – egyelőre csak kísérleti tesztekben – enyhíteni.

Számtalan kísérlet igazolta, hogy a propofol, amely egy altatószer, nem rontja a memóriát, hanem javítja – magyarázta a Kossuth Rádiónak Haller József viselkedéskutató. A memóriának három fázisa különböztethető meg: amikor megtanul valamit az ember, amikor a tanulás után rögzül a memórianyom, és amikor felidéződik az emlék. Ha a propofolt a rögzülés fázisában adják be, akkor a szer javítja a memóriát.

Haller József hangsúlyozta: a memóriát lehet befolyásolni, de a specifikus emlékek törlése messze áll a valóságtól. Azt viszont meg lehet akadályozni közvetlenül az esemény után, hogy az emlék rögzüljön. Technikailag van mód az emlék rögzülésének meggátolására, ám az már etikai kérdés, hogy ezt szabad-e, vagy nem szabad – mutatott rá a viselkedéskutató. Haller József szerint ez olyan probléma, mint az eutanázia, nagyon sok érvet lehet hozni mellette és ellene is, de ezt akkor lenne célszerű megvitatni, amikor lehetségessé válik a specifikus memóriatörlés jóval az esemény után is - írja az MR1-Kossuth.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.