Észrevehetően zsugorodik a legjobban megfigyelt

Grönlandi gleccser? Volt, nincs...

A Grönland délkeleti részén lévő Mittivakkat gleccser, a sziget eddig legintenzívebben megfigyelt jéggel borított felülete 2010-ről 2011-re 2,45 métert veszített vastagságából - derítették ki brit kutatók.

2011.08.23 10:53MTI

Ez 29 centiméterrel több, mint az eddigi, tavaly mért rekord - közölték a Sheffieldi Egyetem kutatói a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. Az elmúlt 16 év átlaga alig egy méter volt. A gleccser hosszát az idei fogyatkozás 22 méterrel csökkentette, és bár ez tíz méterrel kevesebb, mint az előző évi, az irányzat egyértelmű: a feljegyzések 1931-es megkezdése óta összesen 1,3 kilométert vonult vissza a jégnyelv.

A kutatók a Mittivakkat gleccser zsugorodását az emelkedő hőmérsékletre és a hómennyiség csökkenésére vezetik vissza. Azt feltételezik, hogy a tendencia Grönland többi gleccserénél is hasonló - azoknál, amelyeket szintén megfigyelnek, ez be is igazolódott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.