Hogyan született meg a világegyetem?

Így nézett ki az ősrobbanás

Látványos képpel ábrázolják kutatók a világ születésének első pillanatait.

2011.08.02 11:17Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A ma általánosan elfogadott feltételezések szerint a világegyetem születése egy hatalmas explózióval kezdődött. Az ősrobbanás (angolul big bang) bekövetkeztére körülbelül 13,7 milliárd évvel ezelőtt került sor - előtte valószínűleg egyetlen parányi pontba sűrűsödött minden anyag és energia, amit most magunk körül látunk (és az is, amit nem). De biztosat senki nem tud, hiszen ennyire visszanézni az időben nem lehet, legalábbis távcsövekkel nem.

Van azonban egy módszer, amivel szimulálhatók az ősrobbanás közeli állapotok. Ez a parányi részecskék, jellemzően hidrogénatomok vagy nehezebb elemek (például ólom) ionjainak ütköztetése - az egymásnak száguldó anyagdarabkák változatos módon szakadnak darabokra. Közben nagyon hasonló jelenséget produkálnak, mint ami 13,7 milliárd évvel ezelőtt nanomásodpercek alatt végbement. A folyamat során a Napunk által generált hőmennyiség több százezerszerese sugárzódott ki az ősrobbanásból a külső űrbe, minek következtében elemi részecskék is kiszabadultak a végtelen kicsi tömegközéppontból. Ennek köszönhetően új részecskék jöttek létre, majd az univerzum folyamatos tágulásával az "őslevesből" kialakult a ma ismert anyag- és energiarendszer.
 
Sajnos az ősrobbanást követő néhány másodpercről nagyon kevés információnk van, ezt próbálják meg szimulálni a svájci CERN tudósai a földbe rejtett LHC (Large Hadron Collider, Nagy Hadronütköztető) segítségével. A genfi kutatóintézet szakemberei az ütközés után keletkező, néhány nanomásodpercig létező színes ábrákat megfigyelve vonnak le következtetéseket arról, mi is történhetett közel 14 milliárd évvel ezelőtt. Ezek az ábrák az eredeti protonok és neutronok darabokra szakadó, új, még apróbb részecskék formájában létrejövő anyag és energia révén alakulnak ki.
 
Ugyanitt kutatják a Higgs bozon létét. Ez a részecske elméletileg választ adna arra, hogyan alakultak ki az atomok - egyetlen, ámde igen probléma van vele: még senki sem látta. Az "isteni" részecske utáni kutatás komoly presztízsértékkel bír, ha tényleg létezik, és valaki ráakad, akkor azzal világszerte híressé válik.

Közben viszont olyan képeket generálnak a kutatók, mint a fent látható: ezt olyan szubatomi részecskék hozták létre, melyeket egy úgynevezett buborékkamrában ért a nagysebességű ütközés. Ezzel a részecskekutatás legalább olyan látványos képeket tud produkálni, mint az űrkutatás - a Hubble hatalmas méretekben mutatja be az univerzum változatos mivoltát, az LHC pedig egészen parányi szinten döbbenti rá ugyanerre az emberiséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.