Magyar találmány a művér

Az anyag megoldaná a vér-hiányt a baleseteknél, hiszen bármely vércsoportú embernek beadható és hosszú ideig tárolható.
2003.03.11 07:40

Horváth István dollármilliókat érő találmánya iránt a magyar hatóságok nem biztos, hogy érdeklődnek. Külföldről azonban már most óriási az érdeklődés - a magyar kutató azonban nem akarja kivinni találmányát. De ha nem kap pénzt, mi lesz...?

A különleges folyadék állati vagy emberi vérből készül, de az oxigén szállításáért felelős hemoglobint titkos és már nemzetközileg is szabadalmaztatott módszerrel "újracsomagolják". A művér vércsoporttól függetlenül bárkinek beadható. Horváth Istvánnak ráadásul sikerült elkészíteni az anyagot por alakban is.

Ez a por nagyon hosszú ideig tárolható, természetesen a előírásnak megfelelően lehet tárolni, de ez így nem hat hétig, hanem sokkal - sokkal hosszabb ideig tárolható és ebből a művérporból hogy ha hozzáadjuk a megfelelő folyadékot - akkor ugyancsak elő lehet állítani azt a vért, amit az előbb láttunk. - mondta Dr. Horváth István kutatóorvos, biológus.

Így baleseteknél a mentőkben is azonnal vért lehetne készíteni a betegnek. A kutatások befejezéséhez csupán időre és pénzre lenne szükség, de a találmány iránt itthon nem érdeklődnek. Külföldről azonban már megkeresték a kutatót.

- Én nagyon szívesen állok a kutatónak a rendelkezésére, hogy akár személyes megbeszélés során tisztázzuk ezeket a kérdéseket. - közölte Rácz Jenő, az Egészségügyi minisztérium helyettes államtitkára.

Az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint megfelelő előkészítés után többféle keretből is tudnak pénzt adni a kutatások befejezéséhez.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.