Mi baja a gyomrának? - Lelki okai is lehetnek a panasznak

A gyomor lehetséges megbetegedésekor a terapeuta elsősorban a beteg kijelentéseire hagyatkozhat, arra, hol érez fájdalmat, és milyen panaszai vannak - Az érintett azonban gyakran betegnek, nyomorultnak érzi magát, semmihez sincs energiája, kedvtelen és sápadt, ebből adódóan közlései sem mindig megbízhatóak...
2007.11.09 16:00, Forrás: ideal.hu

Ha a beteg hasa puha, benyomható, védekezésképpen sem feszül meg, és nyomásra sem érzékeny, akkor a tapintásos vizsgálatból semmilyen szervi megbetegedésre nem lehet következtetni. Hasi fájdalmakat leggyakrabban működési zavarok okoznak, ám úgy tűnik, még nem ismerjük, hogy ezek miként jönnek létre.

Vitathatatlan, hogy a gyomorpanaszok kialakulásában nagy szerepet játszanak a stresszhelyzetek, a házassági és hivatásbeli konfliktusok, a gyermeknevelési nehézségek és az anyagi gondok. A beteg mindig többet, s nemegyszer olyan feladatokat vállal, mint amivel képes megbirkózni, és meghaladják képességeit...

Kulcs = az alapos rágás

A panaszok gyakran az egészségtelen táplálkozásra vezethetők vissza. (Például az idő szűke miatt kapkodva elfogyasztott, felületesen megrágott étel előbb-utóbb gyomorpanaszt okozhat.) Az elégtelen rágás egyébként a rossz fogaknak vagy a szabálytalan fogsornak is "köszönhető". A dohányzás a gyomorpanaszokat súlyosbítja, és gyakoribbá teszi, s a cigarettafüsthöz hasonlóan az alkohol szintén irritálja a gyomrot. Ebből adódóan a terápia szempontjából nem a gyógyszeres kezelés az alapvető, hanem a rendezett életvitel megteremtése, a megelégedettséget okozó hivatás megtalálása, valamint a pontosan betartott táplálkozási program. Sajnos, sok beteget nehéz minderre rávenni, ezért a kezelésük csupán a legkülönbözőbb gyógyszerek felírásából állhat... Ám ezek huzamosabb időn keresztül több kárt okoznak a gyomornak, mint hasznot!

Levegőfalók

A "levegőfalás" leginkább azokra jellemző, akikre súlyos lelki teher hárul. Például olyan "kicsiny" alkalmazottakra, hivatalnokokra, akik rosszindulatú felettesük irányításával kénytelenek dolgozni. Ha a gyomorba nyeléssel nagy mennyiségű levegő jut - aerophagia -, fájdalmas teltségérzet jelentkezik a has felső részén, haspuffadás és görcsök kíséretében. Mindez súlyos szívzavarokhoz: szapora szívveréshez - tachycardia - és pulzushoz, valamint az angina pectorishoz hasonló kórkép kialakulásához vezethet.

Segítség, ég a gyomrom!

"Gyomorégésről" akkor beszélünk, amikor a gyomornedv a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramlik, ekkor valójában nem a gyomor ég, hanem a nyelőcsövet marja a savas gyomortartalom. Ennek oka rendszerint a gyomor-nyelőcső közötti zárómechanizmus meghibásodása. A refluxbetegség olyan krónikus kórság, amely váltakozó tünetegyüttessel és intenzitással évekig elkísérheti a beteget. Fő szimptómája a szegycsont mögött érzett "égés" és a gyomortáji fájdalom. Ezek bizonyos élelmiszerek - forró italok, tömény alkohol, citrusfélék -, illetve testhelyzetek - fekvés, nehéz terhek emelése, hajlás - hatására felerősödnek.

• Vigyázat! Az alkoholt fogyasztók gyakran dohányoznak is, ezért nyelőcsövüket nagyon erős negatív hatás éri!

Alapdiéta: könnyű, teljes értékű étkezés

A gyomorbetegeknek szóló részletes utasításokat egyénre szabottan kell kidolgozni. Óvakodjunk a túl szigorú javaslatoktól, ám ezen túl alapvetően minden olyan élelmiszert, melyet a tapasztalatok alapján a gyomor rosszul tűr, kerülni kell! A záróizomgyűrű erejét a zsíros ételek, a kávé és a csokoládé, valamint a zárónyomást csökkentő gyógyszerek gyengítik.

• Tipp: gyógyszerek közül a borsmenta-, a citromfű- és a kamillatartalmú készítmények ajánlhatók. Motilitásserkentő és szélhajtó hatású a kömény, az édeskömény és az ánizs, ezek kismértékben görcsoldóak is. A tárnics-, a gyömbér-, az üröm- és az angyalgyökér-tartalmú készítményeket néha-néha még most is ajánlják, ezek azonban a refluxbetegség esetében túl agresszív hatásúak.

A felső hasi terület vérellátásának javítására tegyünk forró szénafüves zsákot a hát gyomorzónájának (bal lapocka és a gerinc közötti) területére, vagy közvetlenül a has felső részére! A talpmasszázs és a Mayr-féle hasi kezelés is sokat segíthet. A hasűri nyomás emelkedése a záróizomzatot túlterheli, amit testsúlycsökkentéssel, szorulást kezelő, illetve megelőző terápiával, szűk ruházat - derékszíj, fűző - mellőzésével, a nagy étkezések és a refluxot provokáló testtartások elhagyásával elkerülhetünk. Feltűnő, hogy a refluxbetegek többnyire lapos helyen alszanak. A megemelt felsőtesttel történő alvás megakadályozhatja a betegség megjelenését!

Homeopátiás segítség

A homeopátiás szerek közül gyomorpanaszok esetén jól beválik

• a Hypericum D6 - D3 (orbáncfű),
• az Asa foetida D6 - D3 (ördöggyökér),
• a Nux vomica D12 - D6 (hánytatódió),
• a Pulsatilla D6 - D4 (kökörcsin),
• a Sulfur D12 - D6 (kénvirág).

Ám ezek közül a megfelelő(k) kiválasztását és adagolását okvetlenül szakemberre kell bízni!Gyógyszeres terápia és műtét

Ha a tüneti terápia a refluxbetegség esetében hatástalannak bizonyul, indokolt a célirányos nyelőcső-diagnosztika. Terápiarezisztencia esetén májbetegségek, néma epekőbántalom, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás is előfordulhat, de tisztázni kell, vajon nem jöhet-e szóba gyomorfekély, nyombélfekély vagy krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás lehetősége.

Az akut terápia befejezése után meglehetősen nagy a visszaesés valószínűsége. Komoly problémát okozhat azonban, ha a visszaesés megelőzésére a gyógyszeres terápia tartóssá válik. A műtéti eljárás javallata kizárólag a beteg panaszaitól függ. Az eddigi hosszú távú eredmények alapján a ma ismert műtéti eljárások eredményei még nem elég meggyőzőek. Mivel sok a refluxbetegségben szenvedő idős ember, a műtét javallatát nagyon körültekintően kell megállapítani!


Szeretet: igazi gyógyszer a gyomornak

A bosszúság gyomron üt! Hát igen, hiába keresi fel a beteg a háziorvosát olyan rosszullét, gyomorégés, böfögés és hányinger miatt, amivel már több mint öt éve vagy még hosszabb ideje küszködik. Ilyen esetben az orvos nagy valószínűséggel nem talál semmi kórosat, legalábbis semmi szomatikusat, testi elváltozást. Ekkor következhet a komplementer medicinában jártas gyógyító. Ő talán talál valamit... És talál is, állandóan változó testi és lelki kapcsolatokat, seregnyi pszichés problémát, s ezek már a testi síkra is kivetülnek, a szervezet pedig fizikai fájdalmakkal reagál.

Már csecsemőkorunkban érezzük, hogy az evés és a szeretet szoros kapcsolatban áll egymással. A kisbaba leginkább akkor érzi kézzelfoghatóan édesanyja szeretetét, amikor az enni ad neki. Tehát ebből is kitűnik, hogy a szeretet áthatol a gyomron! A gyomorbetegek gyakran rendkívüli módon vágyakoznak a szeretet és a törődés után, ám ezt sohasem kapják meg. Az érzelmi gondoskodás kérdése tehát a kezelési program szempontjából is nagyon lényeges.

A gyomorpanaszokkal bajlódók esetében megfigyelték, hogy esetükben többnyire valamelyik szülő is hasonló panaszoktól szenvedett. Bizonyos alkati típusok hajlamosabbak gyomorneurózisra. Ilyenkor a betegség gyakran már az általános iskolás korban jelentkezik, olyan gyermekeknél, akik az iskolai követelményeknek nem képesek megfelelni. De később a pubertáskorban vagy a klimaktérium idején is felbukkanhat a betegség. A neurózisok minden belső elválasztású mirigy működését kedvezőtlenül befolyásolják, mert többnyire a vegetatív idegrendszer által végzett szabályozás is zavart szenved.

Az életvitel döntő!

Gyomorpanaszok esetén máig ajánlottak a könnyű kosztok, a pépes táplálékok. Ám a legújabb tapasztalatok szerint panaszokat okozhatnak a kevésbé étvágygerjesztő, fűszerek hiányában ízetlen táplálékok is. Az ételt tehát fűszerezzük, de ne legyen erős-csípős! Ízesítéshez citromlevet is használhatunk, ez nagyon jó a szervezet saját enzimtermelésének serkentésére.

• Ne feledjük! A családi és a szociális körülmények figyelembevétele, illetve a betegek életvitelének rendezése és a konfliktusok kerülése a terápia sikeressége szempontjából döntő szerepet játszik. Amíg a fennálló családi és hivatásbeli konfliktusok nem oldódnak meg, addig a terápiás próbálkozások is sikertelenek maradnak.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Az éhségérzet az agy felől indul a gyomor felé Norbi segít a gyomorgyűrűs férfinak Gyomorégés ellen Rák a gyomorégéstől? "Száj félig bevarrása, a nyelv helyi érzéstelenítése" - Norbi a gyomorgyűrűről Gyomor- és nyombélfekély - A fekély tünetei és okai Az élet sója? - A sok só gyomorfekélyt okozhat

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.