A szem a lélek, szemüveg a személyiség tükre?

A látászavar korunk egyik leggyakoribb problémája: a magyar lakosság közel fele hord állandóan vagy időszakosan szemüveget, illetve kontaktlencsét.
2007.03.01 17:03, Forrás: Hoya Lens Hungary

A 45 év felettiek túlnyomó többségének pedig olvasószemüvegre van szüksége. Hazánkban évente 2,8 millió szemüveglencsét értékesítenek. A piacvezető Hoya Lens Hungary 2007-es kutatásában a magyarok szemüveg-vásárlási szokásait mérte fel. Kiderült: aki teheti, szemüvegválasztásával is igyekszik kifejezni személyiségét.

Érzékszerveink közül szemünknek köszönhetjük a legtöbb élményt, hiszen az információk túlnyomó többsége ezen keresztül jut el hozzánk. Megfelelő látásélességgel biztonságosabban közlekedhetünk, kényelmesebben végezhetjük a munkánkat, és teljesebb életet élhetünk. Egy év elején publikált svéd tanulmány szerint ráadásul a szem íriszének struktúrája összefügg az ember jellemével, lelkével. (forrás: MTI / wissenschaft.de) A szemüveglencse gyártás és forgalmazás hazai piacvezető vállalata - a Hoya Lens Hungary Zrt. - 2007-es felméréséből pedig az derült ki, hogy aki teheti, szemüvegválasztásával is igyekszik kifejezni személyiségét.

A látászavar korunk egyik leggyakoribb problémája, amely főleg az idősek körében elterjedt. Európa népessége öregszik: az ENSZ adatai alapján 2000-ben az európai lakosság 41%-a volt 45 év feletti, 2007-ben már 44% ez az arány, míg 2010-re 46%-ot becsülnek; ezért valószínűsíthető, hogy egyre több ember szorul majd látáskorrekcióra. Jelenleg a magyarok kb. 45%-ának van rá szüksége, hogy állandóan vagy időszakosan szemüveget, illetve kontaktlencsét viseljen. A 45 év felettiek túlnyomó többségének pedig egy olvasószemüveg jelentené a megoldást.

A Hoya Lens Hungary Zrt. adatai alapján Magyarországon évente 2,8 millió szemüveglencsét értékesítenek. Hazánkban évente 500.000 ember vásárol Hoya lencséket tartalmazó szemüveget, ezért a vállalat 2007. évelején kutatást végzett a magyar emberek szemüveg-vásárlási szokásairól.

"A 387 magyar felnőtt szemüvegvásárló körében elvégzett felmérésünkből kiderül, hogy a látáskorrekcióval élők 99%-a szemüveget használ, kontaktlencsét pedig mindössze kb. 9%-uk hord. A kontaktlencse viselők közül azonban alig akad olyan, akinek ne lenne szemüvege is." - mondta Georges Byl, a Hoya Lens Hungary Zrt. vezérigazgatója.

A válaszadók fele már a sokadik pápaszemét "koptatja", és bár az 50 év alattiak 80%-ának csak egyetlen pár "aktív" szemüvege van, kb. 60%-uk egy tartalékot is tart a fiók mélyén. Az idősebb - 50 év feletti - korosztály kb. 30%-a már két szemüveggel rendelkezik: többségük váltogatja az olvasószemüveget és a rövidlátás korrigálására napközben használt lencséket. A válaszadók 11%-a általában 10 ezer forintnál kevesebbet költ egy szemüvegre, 55%-uk 10 és 30 ezer forint értékű terméket választ, 17% hajlandó 40 ezer forintot is kifizetni, míg csupán 3% azoknak az aránya, akik 60 ezer forintnál drágább szemüveget is megengednek maguknak.

A Hoya felmérése szerint a vásárlók 3 jól elhatárolt csoportra oszthatók: a résztvevők 31%-a "jó vásárt szeretne". Ők többnyire azok az idősebb emberek, akik nem engedhetik meg maguknak a drága szemüveget, s inkább csak a gyakorlati hasznát látják a terméknek. A második - 14%-ot képviselő - csoport "gyorsan és egyszerűen" szereti lerendezni a szemüveg megvásárlását, ők többnyire a fiatalabb korosztály képviselői. A harmadik - 55%-ot képviselő - csoport tagjai olyan "nagyigényű" vásárlók, akik az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkeznek és általában egynél több szemüvegük van. Szerintük a szemüveg fontos része a megjelenésnek, egy olyan kiegészítő, ami azonnal szemünkre és egyéniségünkre irányítja a figyelmet. A szemüveg tehát valóban lehet a személyiségünk tükre is.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Fókuszban a szem egészsége - nyáron is Rontja a látást a mobiltelefon! Bionikus szem segíthet a vakokon

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.