Öröm, szenvedély, szenvedés - Telepátiából ismét jelesre vizsgáztak a pszichiáterek

Az életöröm fogalma nagy változáson ment át az utóbbi két évszázad során. A XIX. században az emberek - nem minden alap nélkül - természetesnek tekintették, hogy az emberi élet, ha nehéz is, boldog és örömteli lehet.
2007.01.22 12:29, Forrás: vmkomm

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) XIII. Vándorgyűlését 2007. január 24-27. között, Miskolcon rendezik meg. A pszichiátriai szakma legnagyobb magyarországi seregszemléjének az öröm, a szenvedés és a szenvedély a témája, valamint ezek megjelenése és összefüggései.

Telepátiából ismét jelesre vizsgáztak a pszichiáterek. Az esemény témáját keresve az eredeti ötlet az "öröm és szenvedély" volt, amit a vezetőség egészített ki a "szenvedés" szóval. Vajon ez már előjelzője lehetett az (akkor) néhány hónap múlva bekövetkező reformoknak, amit legtöbben megszorításként, leépítésként éltünk meg? A Vándorgyűlés központi témája: Öröm, szenvedély, szenvedés. E három tényező egymással szorosan összefügg, és fontos róluk beszélni: a természetes örömforrásokról, hogy ki ne apadjanak, és a mesterséges örömforrásokról, hogy minél kevesebben legyenek "függők", illetve tudjuk, hogy minden betegség - nem csak a szenvedélybetegség - szenvedés!

Az életöröm fogalma nagy változáson ment át az utóbbi két évszázad során. A XIX. században az emberek - nem minden alap nélkül - természetesnek tekintették, hogy az emberi élet, ha nehéz is, boldog és örömteli lehet. Napjainkban ez már nincs így. Megváltozott az emberek felfogása a saját életükkel, de másokéval kapcsolatban is. Vannak, és egyre többen, akik ha boldogok akarnak lenni, akkor drogot használnak, vagy olyan eszközökhöz nyúlnak, amelyek droghoz hasonló módon hatnak rájuk, pl. játék- vagy internetszenvedélyt alakítanak ki.

Globalizálódó technikai civilizációnk jóléti társadalmaiban növekszik a depressziós, a szorongásos és a szenvedélybetegek száma. Az értékrend eltolódik az anyagi javak és a hedonizmus felé, az örömöt sokszor csak a "vágyak" teljesítése és a "szenvedéstől" való menekülés jelenti. Nincs pozitív koncepció a szenvedésre, a hedonizmus, az anyagi javak hajszolása elfojtja azt, hogy az élet küzdelem, a fejlődés a problémamegoldás mentén halad. A fenti változásokat jól mutatja, hogy a szakmai programban szó eshet már "kóros boldogságról" is. Ellentmondásosnak tűnik e két szó összekapcsolása, hiszen hogyan lehetne kóros egy olyan érzés, amire annyian vágynak?

A boldogság biológiai termék: az idegrendszer konkrét területe vesz részt a kialakulásában. Biokémiai anyagok, folyamatok felelősek a létrejöttéért, és genetikai meghatározottságú a boldogságra való képesség. Az addikciók jó példáját mutatják annak, hogy a pillanatnyi örömből hogyan lesz tartós szenvedély és nem ritkán a halálig tartó szenvedés.

A szenvedélybetegségek egyéni, családi, társadalmi kára és jelentősége nem hangsúlyozható eléggé. Okai szerteágazóak, ezért mind kutatásuk, mind klinikai ellátásuk multidiszciplináris tevékenység. Kialakulásukban genetikai, neurobiológiai, személyiségbeli és pszichoszociális tényezők egyaránt szerepet játszanak. A neuropszichiátria a neurobiológiai működészavar feltárásával közelíti meg a kérdést, amelyben meghatározó szerepe van a dopaminerg rendszereknek (az agyi "jutalmazó" struktúráknak). A szenvedélybetegek ellátásában a biológiai kezelés és a pszichoterápia célja a természetes örömforrások értékének helyreállítása.

A szenvedélybetegségek kapcsán mindig felmerül a probléma: hol a határ? Meddig egészséges, motiváló, előre vivő egy szenvedély - hiszen például egy nívós művészeti alkotás létrehozása szinte elképzelhetetlen az alkotás szenvedélye nélkül -, és mikortól válik betegséggé, szenvedés forrásává?

A kábítószerdependencia például jól ismert tény a klinikumban. A jelenleg használatos diagnosztikus rendszerek szubjektív tünetekre alapozzák a kábítószer függőség kórisméjét, így pl. a rendészeti és igazságügyi szervek, a laikusok által is ellenőrizhető, objektív kritériumokat igényelnek. Egy most bemutatásra kerülő vizsgálat során például tíz év kábítószeres ügyeit: alkalmi, rendszeres, illetve függő kábítószerezőket vizsgáltak.

Elemezve a három csoport adatait, a szerzők az értéktisztelő, illetve értékromboló beállítódást találták olyan megkülönböztető kritériumnak, ami a vizsgált személynek a családjával, tanulással, szakmai képesítéssel, foglalkozásával, lakásviszonyaival, párkapcsolataival, utódaival, saját egészségével, a társadalom jogi berendezéseivel szemben vizsgálandó. Az alkalmi kábítószerező a fenti vonatkozásokban értéktisztelő, a rendszeres kábítószerező egy/több téren értékromboló, míg a kábítószerfüggő valamennyi szempontból értékromboló magatartású volt.

Természetesen azt is vizsgálják a szakemberek, hogy mit lehet tenni. Kutatást végzetek például a közoktatási intézmények, valamint az azokban oktató pedagógusok prevencióval/ egészségfejlesztéssel - illetve tágabban értelmezve a tudásátadáson túlmutató feladatokkal - kapcsolatos szerepfelfogásának, valamint ezirányú tevékenységének megismerése céljából is. E szerint kiemelkedő fontosságú, hogy a pedagógusok mennyire tartják fontosnak, és mennyire iktatják be tevékenységeik közé az egészségfejlesztés/prevenció témakörét is hordozó, ismeretátadáson túlmutató feladatokat.

Az sem véletlen, hogy a szakmai program egyik kiemelkedő témája az endokannabinoid (EKB) rendszer neurobiológiájának bemutatása az étkezési, az affektív, a szorongásos zavarok, a szkizofrénia, a demenciák és az addikciók patomechanizmusa és terápiás lehetőségei vonatkozásában. A jelenleg ismert két fő EKB működés (folyamat) egyikének a szorongásos zavarok, depresszió és az Alzheimer-kór szempontjából van jelentősége, míg a másik fajta receptoroknak pedig a szenvedélybetegségek fenntartásában és a visszaesések kialakításában tulajdonítanak alapvető szerepet. Az EKB-ok előállítását és felszívódását szabályozó anyagokban az említett neuropszichiátriai betegségek új gyógyszereinek potenciális lehetőségét látják a szakemberek.

Mindezeken túl a gyógyítás is lehet egy gyönyörű szenvedély, de a gyógyítónak is szüksége lehet segítségre. Az optimális egyensúlyra nemcsak a betegeknek, hanem a terapeutáknak is szükségük van. Egy, a pszichiáterek között terjesztett életminőségkérdőív feldolgozásából készült vizsgálat eredményeit a Hungarostudy 2002 című országos, reprezentatív felmérés diplomásainak adataival is összehasonlítva kiderült, hogy sajnos a pszichiáterekre vonatkozó egészségi mutatók között a nők sajátos problémáinak előfordulási gyakorisága magasabb az egyéb diplomásokkal összehasonlítva.

Egy másik előadásban a pszichiáterek életminőségét felmérő kérdőíves vizsgálat során a munkával kapcsolatos stresszre és a kiégési szindrómára vonatkozó adatokat értékelnek. A 2006-ban felvett adatok szerint az emocionális kimerülés és a teljesítménycsökkenés szintje nagyon magas a pszichiáterek körében, a férfiak és nők 26-39 százalékára jellemző. A Beck-teszt alapján az enyhe és közepes depresszió a férfiak és nők negyedére (23-25%) jellemző, míg az utóbbi egy évben jelentkező öngyilkossági gondolatokról a megkérdezett férfiak 7 százaléka, a nők 12 százaléka számolt be. Jól látható tehát, hogy a pszichiátriai pálya stressz-terhelése magas, a depresszió és a kiégési szindróma veszélye nagy.

A már említettek mellett természetesen számos további érdekes és megdöbbentő téma is terítékre kerül: például egy felmérés arra mutat rá, hogy a háziorvosi rendelőben megjelenő betegek több mint egyharmada (36%) súlyos depressziót mutatott, sőt, a páciensek igen magas aránya, 31 százaléka az öngyilkosság szempontjából is veszélyeztetettnek tekinthető, mivel magas depressziós szint és reménytelenség érzés jellemezte őket.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.