Meddig jó az étel a hűtőszekrényben?

A hűtés lassítja az élelmiszerek romlási idejét. Ha egy élelmiszer 30 fok C-on 1 napig áll el, akkor ugyanez 20 fok C-on 2 napig, 10 fok C-on 4 napig, 0 fok C-on 8 napig is tárolható.
2004.10.22 19:29

Most vegyük sorra, hogy bizonyos élelmiszer fajták meddig őrzik meg minőségüket fagyasztás nélkül a normál hűtőtérben!

Húsfélék

A hús a legromlandóbb élelmiszerek közé tartozik, ezért csak friss húst tároljunk max. 2-3 napig a normál hűtőtérben.

Az állatok belsőségei (vese, máj, szív stb.) még romlandóbbak, ezeket akárcsak a friss felvágottakat (gépsonka, párizsi, krinolin, virsli stb.) max. 2 napig tároljuk!

A főzött szalonnaféle 6-8 napig tárolható.

A zsír saját csomagolásában, vagy zárt edényben három hétig is eláll.

A halhús nyers állapotban legfeljebb 1 napig tárolható normál hűtőben, alufóliában.

A tojást kb. 1 hónapig tárolható hűtőben.

A tej csak egy napig jó, a tartós tejek 3-4 napig fogyaszthatóak.

Az aludttejet, kefirt, joghurtot, tejfölt felbontás után 2-4 napig tárolhatjuk.

Gyümölcsök

Az alma, körte , szilva, és az egyéb csonthéjas gyümölcsök hűtőben, vagy hűvös helyen 2-3 hétig tárolhatók. A cseresznye, meggy, őszi-, kajszibarack érett állapotban néhány napig jól tárolható.

A bogyós gyümölcsök: szamóca, málna, szeder tálban 2-3 napig, a ribiszke, egres egy hétig is tárolható.

A déli gyümölcsök : narancs, citrom, banán nem igénylik a hűtést. Sőt a banán 7 fok C alatt "megfagy", ezért erőteljes barnulásnak indul.


Zöldségek

Karfiol, zöldhagyma: csomagolva 8-12 napig tárolható.

Petrezselyem, zeller, cékla: 8-12 napig tarthatók perforált fólia zacskókban.

Zöldpaprikát, és paradicsomot 10-12 napig tarthatjuk romlás nélkül.

Salátát, sóskát papír-, vagy fóliazacskóban 2-3 napig.

Zöldborsót, zöldbabot ugyanígy 3-4 napig tárolhatunk íz, szín, és állományromlás nélkül.

Ételek

Általános követelmény a konyhai munka tisztasága. Az ételmérgezések 40 %-át helytelenül tárolt ételmaradékok tárolása okozza.

Kifőzött tésztát például nem szabad tárolni! Még akkor sem, ha azonnal lehűtjük. A tészta ételmérgezést okozó mikrobák táptalaja.

A sült húst 3-4 napig, a főtt húst 1-2 napig, a kisütött vagdalt húst 2-3 napig tárolhatjuk normál hűtőben.

A nyers darált húst legfeljebb 5-6 órán át szabad tárolni.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.