Meddig jó az étel a hűtőszekrényben?
A hűtés lassítja az élelmiszerek romlási idejét. Ha egy élelmiszer 30 fok C-on 1 napig áll el, akkor ugyanez 20 fok C-on 2 napig, 10 fok C-on 4 napig, 0 fok C-on 8 napig is tárolható.
2004.10.22 19:29
Most vegyük sorra, hogy bizonyos élelmiszer fajták meddig őrzik meg minőségüket fagyasztás nélkül a normál hűtőtérben!
Húsfélék
A hús a legromlandóbb élelmiszerek közé tartozik, ezért csak friss húst tároljunk max. 2-3 napig a normál hűtőtérben.
Az állatok belsőségei (vese, máj, szív stb.) még romlandóbbak, ezeket akárcsak a friss felvágottakat (gépsonka, párizsi, krinolin, virsli stb.) max. 2 napig tároljuk!
A főzött szalonnaféle 6-8 napig tárolható.
A zsír saját csomagolásában, vagy zárt edényben három hétig is eláll.
A halhús nyers állapotban legfeljebb 1 napig tárolható normál hűtőben, alufóliában.
A tojást kb. 1 hónapig tárolható hűtőben.
A tej csak egy napig jó, a tartós tejek 3-4 napig fogyaszthatóak.
Az aludttejet, kefirt, joghurtot, tejfölt felbontás után 2-4 napig tárolhatjuk.
Gyümölcsök
Az alma, körte , szilva, és az egyéb csonthéjas gyümölcsök hűtőben, vagy hűvös helyen 2-3 hétig tárolhatók. A cseresznye, meggy, őszi-, kajszibarack érett állapotban néhány napig jól tárolható.
A bogyós gyümölcsök: szamóca, málna, szeder tálban 2-3 napig, a ribiszke, egres egy hétig is tárolható.
A déli gyümölcsök : narancs, citrom, banán nem igénylik a hűtést. Sőt a banán 7 fok C alatt "megfagy", ezért erőteljes barnulásnak indul.
Zöldségek
Karfiol, zöldhagyma: csomagolva 8-12 napig tárolható.
Petrezselyem, zeller, cékla: 8-12 napig tarthatók perforált fólia zacskókban.
Zöldpaprikát, és paradicsomot 10-12 napig tarthatjuk romlás nélkül.
Salátát, sóskát papír-, vagy fóliazacskóban 2-3 napig.
Zöldborsót, zöldbabot ugyanígy 3-4 napig tárolhatunk íz, szín, és állományromlás nélkül.
Ételek
Általános követelmény a konyhai munka tisztasága. Az ételmérgezések 40 %-át helytelenül tárolt ételmaradékok tárolása okozza.
Kifőzött tésztát például nem szabad tárolni! Még akkor sem, ha azonnal lehűtjük. A tészta ételmérgezést okozó mikrobák táptalaja.
A sült húst 3-4 napig, a főtt húst 1-2 napig, a kisütött vagdalt húst 2-3 napig tárolhatjuk normál hűtőben.
A nyers darált húst legfeljebb 5-6 órán át szabad tárolni.
cikk nyomtatása | Szólj hozzá! |
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06