Elektromos áram vízből - a jövő alternatív energiaforrása?

Egy kanadai tudóscsoport az elektromos áram előállításának teljesen új módját találta meg, folyóvízből.
2003.11.20 13:20

Az elektromos áram előállítása terén hihetetlen áttörésként jellemzik ezt a 160 év óta első új módszert a kidolgozói, a kanadai University of Alberta tudósai.

A megoldás olyan készülékek energiaellátását biztosíthatja, mint egy mobiltelefon vagy egy zsebszámológép. Nagyobb méretekben a belföldi hálózatra való energia-betáplálás sem elképzelhetetlen.

A "vízhajtású" mobiltelefon egy kisméretű, túlnyomás alatt lévő tartályt tartalmazna. Az elektromosság a tartály nyomásmentesítésekor fejlődik azáltal, hogy a víz apró párhuzamos hajszálcsövek rendszerén áramlik keresztül.

A működés elve a folyadék és a szilárd fázis között létrejövő un. elektrokinetikai effektuson alapszik: mechanikai hatással előidézett elmozdulás következtében elektromos potenciálkülönbség alakul ki a két, eltérő halmazállapotú fázis határán.

Egy hajszálcső perc-nagyságrendű elektromosságot tud előállítani. De hajszálcsövek milliói elegendő energiát termelhetnek elektromos berendezések, mint pl. mobiltelefon működtetéséhez.

Larry Kostiuk, az albertai egyetem termodinamika-professzora úgy véli, hogy ennek a felfedezésnek rengeteg felhasználási lehetősége van. Egy új alternatív energiaforrás lehet a szél- és napenergia mellett, bár óriási víztestek szükségesek kereskedelmi méretű áramtermeléshez.

Kostiuk kollégájával, Daniel Kwok professzorral egy másik kísérlet során vizet áramoltatott át egy porózus üveg szűrőn, s ezáltal sikerült egy normál villanyégőből fényt "elővarázsolni".

"Még mindig a szénhidrogén jelenti a legjobb energiaforrást, de gyorsan kimerülőben van, és az ehhez hasonló új lehetőségek életbevágóan fontosak lehetnek a jövőben" - tette hozzá a professzor.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.