Reménykedhetnek a pikkelysömörös betegek

Záporoztak a kérdések a budapesti bőrklinikán szombaton, az első orvos-beteg pikkelysömör fórumon. A betegség világnapján tartott beszélgetésen a kezelésre szorulók elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen javulási kilátásaik vannak, az új technikai lehetőségek hozhatnak-e számukra is tünetmentességhez vezető terápiát.
2007.10.29 07:30

hirdetés

Kárpáti Sarolta, a klinika igazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke elmondta: A psoriasisban szenvedők ugyanannyian vannak, mint a cukorbetegek, és betegségük szintén nem gyógyítható. Valahogy mégsem kapnak kellő figyelmet és segítséget ezzel az örökletes kórral küszködő emberek. Pedig ma már ők is élhetnének teljes életet, mert van néhány olyan korszerű eljárás, amely hatékonyan segít e betegség tüneteinek enyhítésében.

A professzor kiemelte: Áttörést jelenthet például a biológiai válaszmódosító szerek használata. Ez a két-három éve elérhető technika lehetővé teszi a betegség tüneteinek kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó molekulák célzott gátlását. A beteg által önmagának beadható injekció, vagy a kéthavonta adott infúzió hatására a javulás már néhány nap múlva észlelhető, a bőr kitisztul, az ízületi panaszok megszűnnek. Ez a lehetőség alapjaiban változtatja meg a kezelési stratégiákat. A terápia már Magyarországon is elérhető, a kiemelt bőrgyógyászati centrumokban. Újdonság még a szegedi klinikán bevezetésre került lézeres gyógyítás.

A konferencia idején a klinikán tanácsadást nyújtottak a szakorvosok. A legnagyobb érdeklődést az a bejelentés váltotta ki, miszerint bőrbetegek is igénybe vehetik az OEP által finanszírozott gyógyvizes kúrát a harkányi fürdőkórházban.

A psoriasis, azaz a pikelysömör valóságos népbetegségnek számít. Az európai országokban az össznépesség másfél-két százalékát érinti. Magyarországon 140-200 ezerre tehető a betegségben szenvedők száma. A betegség súlyossága, gyakorisága és krónikus volta mind a társadalomra, mind a betegekre jelentős terheket ró, az életminőséget a daganatos vagy a szívbetegeknél tapasztalható mértékben rontja.

A betegség nem gyógyítható, a kezelés igazi célja a tünetmentesítés. A kenőcsös ráhatás, a fényterápia, alkalmanként a gyógyszerezés segíthet, de tudni kell, hogy a kezelések gyakran időigényesek, intézményhez kötöttek.

A Psoriasis Világnap magyar rendezvényének célja volt az is, hogy a betegek számára tájékoztatást nyújtson arról: a psoriasis a népesség jelentős részét érintő megbetegedés, szinte bizonyosan előfordul mindenki környezetében. Ezért fontos a megértő megközelítés, így is csökkentve a kór által érintettek társadalmi kirekesztettségét. Sokat segíthetnek ebben a betegek érdekeit képviselő civil szervezetek, mint például a Magyar Psoriasis Egyesület. Tagjai és vezetői szintén részt vettek a Semmelweis Egyetem bőrklinikájának rendezvényén.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Kapcsolat az allergia, a rák és a pikkelysömör közt A pikkelysömör lehetséges új gyógymódja

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.