Magyar ásatások Egyiptomban - egy ókori kocsmára bukkantak

Főleg római kori leletek, egyebek között vízvezeték, mozaikok, edények, egy ókori kocsma maradványai és az egykori települést körülvevő fal került elő a magyar régészek egyiptomi ásatásai során - mondta Vanek Zsuzsanna, az expedíció vezetője.
2007.09.15 10:50, Forrás: MTI

Az egyiptológus, aki hazatérte után nyilatkozott a távirati irodának, elmondta, hogy a nyolcfős magyar csapat a Nílus nyugati deltájában két hónapon át végzett ásatásokat egy olyan területen, ahol még soha nem folyt igazi régészeti feltárás.

Kom Truga a Ptolemaioszok korában virágzó mezőgazdasági központ volt. Fontos területnek számított, hiszen itt haladt a Líbiába vezető kereskedelmi útvonal - mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy az ásatások során húsznál is több malomkövet találtak, amelyek nemcsak gabonaőrlésre, de olívaolaj készítésére is szolgálhattak.

"Sikerült írott forrásokra is bukkanni. Mint kiderült, a görög-római korban, főleg az időszámításunk előtti II. század vége felé, még a római hódítást megelőző időszakban ez a terület a görög katonaság központja volt" - hangsúlyozta. Ismertetése szerint a korábbi feltételezésekkel ellentétben a települést nem a II-III. században hagyták el lakói, hanem a IV. század vége felé, valamilyen természeti katasztrófa következtében. Mint megjegyezte, az írásos források két nagy földrengésről is beszámolnak, ennek geológusok segítségével kell majd utánanézni. A VII. század vége felé arab hódítók telepedtek le itt: sokat építettek, de sokat romboltak is - tette hozzá Vanek Zsuzsanna.

A leletek közül az egyiptológus kiemelte a római kori, egy méter vastag falat, amely a települést vette körül. Mint elmondta, négy méter mélyre ástak le, de így sem sikerült az alapozás alját elérni. A fal északi oldalán egy méter mélyen egy amforákból összeállított vízvezetéket találtak. "Az amfora fenekét, csúcsát levágták és odaillesztették a másik amfora száját, majd összedrótozták. Ez nagyon érdekes lelet, mert elég ritkán fordul elő ilyesmi" - magyarázta Vanek Zsuzsanna, megjegyezve, hogy a jelek szerint e vízvezeték fölött egy kis római "kocsma" üzemelt.

Rengeteg edénytöredék, pohár, tányér, tál került elő, és találtak két kemencét is - az egyik ételkészítésre szolgált, a másikat üvegolvasztásra, üvegfúvásra használhatták, legalábbis erre engednek következtetni a salakmaradványok - mutatott rá az egyiptológus. Mint elmondta, a "kocsma" mellett egykor egy raktár is lehetett, hiszen több, függőlegesen elhelyezett, csaknem ép amforára bukkantak, amelyekben a bort, vagy az olajat tárolhatták.

A régész érdekességként említette a fal keleti oldalánál talált, szárított agyagtéglából épített dombokat, amelyekre az épületeket húzták fel. "Valamilyen oknál fogva mesterséges dombokat emeltek, bennem felmerült a gyanú, hogy a régi, Ptolemaiosz-kori romokat töltötték ki ezzel az agyagtéglával, hogy stabilak legyenek és erre emelték a római kori épületeket" - fejtette ki az expedíció vezetője. Elmondása szerint a leletek között három fekete-fehér római kori mozaik is szerepel, amelyek bazalt- és mészkőből készültek.

Vanek Zsuzsanna reményei szerint jövőre folytatódnak az ásatások a területen, ahol, mint mondta, legalább 20 évre való munkájuk lesz a magyar régészeknek. Az egyiptológus még 2003-ban kapott az Egyiptomi Régészeti Hivataltól engedélyt az Alexandria és Damanhúr között fekvő Kom Trugában végzendő ásatásokra. Azóta kétszer volt terepbejáráson és újította meg a szerződést, ám az ásatásokat pénzhiány miatt egészen idén nyárig nem tudta megkezdeni.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Három évezredes protézist találtak Egyiptomban Megtalálták az egyiptomi kincsek kamráját Már az egyiptomi piramisok történetét is hamisítják?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.