Halálos vírust terjeszhetnek az afrikai denevérek

A Nyugat-Afrikai Gabonban és a Kongói Köztársaságban a világon első alkalommal mutatták ki a halálos Marburg-vírus nyomait gyümölcsevő denevérekben. Eddig a vírus az állatok közül csak a majmok között szedte az áldozatait.
2007.08.29 06:00, Forrás: medipress.hu

Ez alátámasztja azokat a feltételezéseket, melyek szerint a denevérek okozták a legutóbbi Marburg megbetegedéseket Ugandában. A tudósok még most sem tudják, miként terjed át a vírus emberekre, de gyanítják, hogy a denevéreknek közük van hozzá. "A mostani felfedezések sokat segíthetnek a későbbiekben" - nyilatkozta Jonathan Towner, az Egyesült Államok Betegségellenőrző és Megelőzési Központjának (CDC) mikrobiológia részlegének ugandai esetekben illetékes munkatársa. Dr. Towner egyike továbbá azoknak az orvosoknak, akik a mostani eredményekről írt tanulmányt publikálták. A tanulmány a PLoS ONE című internetes lapban olvasható.

Az illetékes egészségügyi szervek - a CDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO)-jelenleg is vizsgálódnak Nyugat-Ugandában, ahol múlt hónapban elhunyt egy 29 éves bányász, aki egy denevérek által lakott barlangban dolgozott. A férfivel a Marburg-vírus végzett, amely az Ebola egyik ritka válfaja. A vírus gyors és fájdalmas halált okoz, mely során a páciens szinte minden testnyílásából vérzik. Egy másik bányász esetében is felmerült már a Marburg vírus jelenléte.

A Marburgot először 1967-ben azonosították, azóta több nagy járvány is történt Kongóban, Angolában és a környező országokban. A vírus emberről emberre is terjed, és gyakori a nemzetközi pánik egy-egy járvány kitörésénél. "Rendkívül ijesztő betegség" - nyilatkozta Dr. James Steinberg, az Emory Orvosi Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A denevérek szexuális élete - a nőstények megosztják a szeretőket

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.