Többet ér a narancs a vitamin kapszuláknál

A vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása sokkal egészségesebb, mintha vitamin kapszulákat szednénk - állapították meg milánói kutatók, a különböző módon bevitt C-vitamin antioxidáns hatásának vizsgálata során.
2007.04.26 16:20, Forrás: National Geographic

A C-vitamin rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a szervezet fertőzésekkel szembeni természetes ellenálló képességének fenntartásában. Az aszkorbinsav fontos szerepet játszik kötőszöveteink (bőr, fog, csont) épségének megőrzésében, a vas felszívódásában, egy másik vitamin, a folsav hasznosításában valamint a fehérjék szintézisében.

A szükséges C-vitamin-bevitel elmulasztásakor kezdetben fáradtnak, gyengének érezzük magunkat, esetleg súlyvesztést is tapasztalunk. Több hónapos hiányállapotban pedig kialakul a skorbut. Súlyos C-vitamin-hiány esetén az íny felpuhulását és duzzadását észleljük, ami gyakori ínyvérzéseket idéz elő. Szálkaszerű vérzések jelenhetnek meg a köröm alatt, és ilyenkor bőrünk sebgyógyulási hajlama is számottevően csökken.

A Milánói Egyetem kutatói dr. Serena Guarnieri vezetésével a C-vitamin különböző beviteli módjait vetették össze a többek között a DNS-molekulát is védő antioxidáns hatás szempontjából. A vizsgálat résztvevőivel vérnarancs dzsúszt, C-vitaminnal dúsított, illetve cukros vizet itattak. Mind dzsúsz, mind a vitaminos víz 150 mg C-vitamint tartalmazott.

A kutatók a kísérlet után három és 24 órával később is vért vettek az önkéntesektől. Végül a vérmintákat hidrogén-peroxiddal (oxidatív tulajdonsága révén DNS-károsodást okozó molekula) kezelték.

Dr. Guarnieri csoportja a narancslevet fogyasztóknál észlelte a legkisebb DNS-károsodást. És bár a C-vitaminnal dúsított vizet ivóknál a károsodás kisebb mértékű volt, mint a cukros víz esetében, mégsem érte el a természetes beviteli forrásra jellemző szintet.

Bár a C-vitamin mellett az antioxidáns védelem fenntartásában feltehetően egyéb anyagok is részt vesznek, - nyilatkozta Guarnieri a British Journal of Nutrition táplálkozási szakfolyóiratnak -, a jövőben a vitaminok vizsgálata során nagyobb hangsúlyt kell fektetni azok beviteli módjára.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Méreg helyett vitamint a gyümölcsökbe! Energikus tavasz természetes vitaminokkal A túlzott vitamin-fogyasztás depressziót okozhat Laktóz-érzékenyek kalcium és D-vitamin forrásai Vitamindús táplálkozással az asztma ellen

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.