Miért a kígyó a gyógyszerészek szimbóluma?

"Miért a serlegre tekeredő kígyó a patika jele? Csak nem azonosították a patikusokat a méregkeverőkkel?"
2007.01.31 17:56, Forrás: National Geographic

A jelkép a görög mitológiából származik: a kehelyből vagy pálcán tekerőző kígyó Aszklépioszt, a gyógyítás istenét szimbolizálta. Nem volt isteni származású, mégis isten lett belőle. Apollónnak és szeretőjének, a lapitha Korónisznak volt a gyermeke.

Történt, hogy Korónisz hűtlen lett Apollónhoz, aki ezt elpanaszolta nővérének, Artemisznek. Artemisz bosszúból egész tegezre való nyílvesszőt lőtt Koróniszra. A lány meghalt, holttestét pedig máglyára vetették. Apollón az utolsó pillanatban gondolta meg magát, és jelt adott Hermésznek, hogy vágja ki Korónisz méhéből a gyermeket. A fiút apja Aszklépiosznak nevezte el.

Kheirón, a kentaur barlangjában nevelkedett, ahol Aszklépiosz kitanulta az orvoslás és a vadászat tudományát. Ügyes seborvos lett belőle, megtanulta a gyógyhatású készítmények tudományát, tudott bájitalokat keverni és a varázslatokhoz is értett. Sőt, a halottakat is fel tudta támasztani. Ez okozta halálát, és istenné válását is.

Egy alkalommal Artemisz megkérte unokaöccsét, hogy támassza fel Hippolüthoszt. Aszklépiosz vonakodott, akkor próbált először embert feltámasztani. Ám sikerült neki, Zeusz viszont megharagudott rá, mert szerinte ez a sors és a világegyetem rendjének megváltoztatása volt. Büntetésképpen egy villámsújtással megölte Aszklépioszt és Hippolüthoszt is, ám megsajnálta a jóságos és gyógyító Aszklépioszt, és felemelte az Olümposzra, az istenek közé. Alakja megjelenik az Ophiuchus, azaz a Kígyótartó csillagképben.

Az igen népszerű istenségnek jellemző attribútuma volt az az orvosi pálca, amelyre egy kígyó tekeredett fel. A bőrét levedlő kígyó a megújulás, az újjászületés és termékenység jelképe, míg a bot, a hatalom és a gyógyítás istenének megtestesítője. A bot köré tekeredő kígyó fajtáját tekintve erdei sikló, (Elaphe longissima), amely Délkelet-Európában és Kis-Ázsiában honos.

Aszklépiosznak négy gyermeke volt, akik szintén az orvoslásban értek el nagy eredményeket. Makháón a sebészet mestere, Podaleiriosz a belső bajok ismerője, Panakeia a gyógyszerkészítés értője és Hügieia a közegészségügy patrónája volt. Egyes mítoszok szerint Hippokratész szintén Aszklépiosz leszármazottja volt.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.