Ember és csimpánz - Két rokon, mégis nagy a különbség

Nem tudni, hogy csimpánzkörökben büszkeséget vagy szégyenkezést váltott-e ki pár éve a felfedezés, hogy az ember és a csimpánz genetikai állománya 99 százalékban megegyezik.
2006.04.08 11:21, Forrás: Népszabadság

Minket, embereket, első hallásra megdöbbenthetett a két genom összehasonlításának eredménye. Képtelenség - gondolhatjuk -, hogy genetikailag csupán egyetlen százalék különböztessen meg minket az emberszabású majmoktól. Azok számára, akik sértve érzik magukat, megnyugtató lehet egy új felfedezés, amelyet amerikai és ausztrál kutatók jelentettek be: a génszabályozás eltérése okozza a nagy különbséget csimpánz és ember között.

Számos kísérletben tanulmányozták már a csimpánzok viselkedését, kognitív képességeit. E vizsgálatok ürügyén persze valójában önmagunkat próbáljuk megismerni. Kutatva a két faj közti különbségeket, pontosan azokat a tulajdonságainkat keressük, amelyek az elmúlt hat-hétmillió évben alakultak ki, amióta a Homo sapiens és a csimpánz evolúciós családfája elágazott. Ha megértjük, miben különbözünk legközelebbi rokonainktól, talán választ kaphatunk arra a kérdésre, mi teszi az embert emberré.

Tudjuk, a csimpánzok csoportokban élő állatok, eszközöket készítenek és használnak, fölismerik önmagukat a tükörben, sőt még nyelvtanítási kísérletekben is jól szerepelnek. De a sok izgalmas etológiai és kognitív megfigyelés után immár egy új megközelítésben is összehasonlíthatjuk a két fajt. Néhány éve a maga eszközeivel a genomika is kezdett párhuzamot vonni az ember és a csimpánz között. Miután 2003-ra elkészült az ember genetikai állományának térképe (Humán Genom Program), majd pár hónappal később összeállt a csimpánz genomjának első vázlatos szekvenciája is, a kutatók azonnal elkezdték összehasonlítani a kettőt.

Kiderült: a két genom közvetlenül egybevethető részei csaknem 99 százalékban egyeznek. Az ember genetikai állománya egy hárommilliárd "betűből" álló szöveg, és ebben csupán 40 millió eltérés található a csimpánz genomjához viszonyítva. Egy ember és egy csimpánz között mindössze tízszer akkora a genetikai különbség, mint két tetszőlegesen kiválasztott ember között.

Nemcsak a laikusok, hanem a genetikus szakemberek számára is meglepő a csimpánzgenom és az embergenom ilyen mértékű egyezése. Hogyan felelhet e minimális genetikai eltérés a két faj közötti biológiai és viselkedésbeli különbségekért? Túlontúl kevésnek tűnik ahhoz, hogy megmagyarázza az ember kiemelkedését az állatvilágból.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A csimpánzokra nem jellemző a segítőkészség A csimpánzok "beszélgetnek" ebéd közben? A csimpánzok egyik vírusa segítheti az AIDS elleni küzdelmet Emberevő csimpánzok - a majmok visszavágnak?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.