Miért nevezik melegnek a homoszexuálisokat?

"Arra lennék kíváncsi, honnan ered a "meleg" kifejezés a homoszexuálisokra. Miért pont meleg?"
2006.04.01 10:52, Forrás: National Geographic

Napjainkban a saját nemükhöz vonzódó férfiak, sőt legújabban a homoszexuális nők politikailag korrekt elnevezése a meleg, a legtöbben saját magukat is így jellemzik. A kifejezést a német nyelvből vettük át lefordítva..

Németül a homoszexuálisok megnevezésére a schwul melléknév szolgál, aminek eredeti jelentése kellemetlen, fülledt meleg. A XVIII. századtól kezdve főnévi formája, a Schwulität szó jelentése nehézség, szorultság, kínos helyzet.

E jelentéstartalmak miatt először pejoratív jelzőként alkalmazták a homoszexuális férfiakra a schwul kifejezést. Az 1970-es években azonban homoszexuális mozgalmak tudatosan elkezdték saját magukat schwul-ként emlegetni, így lassanként lekopott a szóról a bántó jelleg, és ma is ez német nyelvterületeken a politikailag korrekt elnevezés.

A magyar nyelv ezt a megszelídített kifejezést viszonylag hamar átvette a németből, a '80-as évek elején már melegnek nevezték magukat a homoszexuális férfiak.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A homoszexuális náci vezér, Ernst Röhm Ötvenháromezer homoszexuális pár él Hollandiában "Ki jönne a kommunisták után? Szocialisták? Homoszexuálisok? Kerékpárosok?" Élő könytárral az előítéletek ellen - Homoszexuálisok, muszlimok és újságírók is kölcsönözhetők Több mint 2000 homoszexuális házaspár él belgiumban

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.