Mi az a krokodilkönny?

"Honnan ered a krokodilkönny kifejezés? Mi köze van a krokodilokhoz? Valóban sírnak ezek az állatok?"

2006.03.21 08:16, Forrás: National Geographic - Bíró Zsuzsa

Arra az emberre mondjuk, hogy krokodilkönnyeket hullat, akinek bánata nem valódi, érdekből, számításból színlel szomorúságot vagy részvétet. Sokan azonban az eredeti jelentéstől függetlenül a nagy könnyeket ontó emberre, gyerekre is azt mondják, krokodilkönnyeket hullat - pejoratív tartalom nélkül.

A számos idegen nyelvben - latin, angol, német, francia, satöbbi - is létező kifejezés eredete, hogy többen megfigyelték, amint a krokodil áldozatának elejtése és elfogyasztása közben vagy után nagy-nagy könnycseppeket hullatott. A vérfagyasztóan kegyetlen állat ilyetén "érzelmi" megnyilvánulása szöget ütött a fejekbe, többekben felmerült, hogy a krokodil voltaképpen megsiratja zsákmányát.

A valóságban nincs szoros összefüggés a zsákmányszerzés és a könnyezés között. A krokodilok valóban rendelkeznek sós, fehérjében gazdag váladékot termelő könnymirigyekkel. Ezek akkor lépnek működésbe, amikor a hüllő a szárazföldön tartózkodik, hiszen csak ilyenkor fenyegeti az a veszély, hogy kiszárad a szeme.

A termelődő igen nagy mennyiségű könny szerepe a szem nedvesen tartása, ezáltal a látás élességének fenntartása, valamint a baktériumok elleni védelem. A legenda eredete valószínűleg az lehetett, hogy azok a mázlisták, akik közelről láttak krokodilt, és ezt később még el tudták mesélni másoknak is, a szárazföldön találkoztak vele, ahol a szemvédő könnyezés működésbe lép.

Érdekes, hogy embereknél létezik egy úgynevezett krokodilkönny-szindróma. E ritka állapot akkor jön létre, amikor az arcideg (nervus facialis) sérülése után az eredetileg a nyálmirigyeket ellátó idegrostok a könnymirigyekhez haladó rostokkal egyesülnek a gyógyulás során. Ennek következménye, hogy a normálisan bőséges nyáltermelődést kiváltó helyzetekben - éhség, étel megkívánása, táplálkozás - az illető könnyezni kezd.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Belépés és regisztráció

Amerikai tudósok: akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra

Az új típusú koronavírus egyelőre ismeretlen, de biztos, hogy hosszú ideig nem tűnik el.

Koronavírus - A tünetek megszűnése után is jelen van a vírus a Covid-19-betegekben

MTI Fotó: Mónus Márton

A felépülés után még legalább két hétig meg kellene hosszabbítani a karantént, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Szegedi matematikusok modellezik a járvány terjedését - segítsen nekik!

Pontosan megjósolták a kínai betegek és halottak számát, ill. hogy Irán és Olaszország lesz a következő. Magyarországot már nehezebb modellezni, ebben kell a segítség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.