Mi köze az anyajegynek az anyához?

"Miért ANYAjegyek az anyajegyek? Az anyukánktól örököljük őket? Genetikailag meghatározott, hogy mikor és hol fog kijönni egy anyajegy? Mi közük van a bőrrákhoz?"
2006.03.07 07:59, Forrás: National Geographic - Bíró Zsuzsa

A néphiedelem szerint mindazok a hatások, amelyek a várandós nőt a terhesség második felében érik, valamilyen módon megmutatkoznak a születendő gyermeken. Így ha az asszonyt megdobják valamivel, vagy ráesik valami, a baba testén pontosan azon a helyen lesz anyajegy, ahová az a dolog érkezett, ráadásul a formája is olyan lesz. Ha pedig rácsodálkozik valamire, vagy megijed, gyermeke a reakciót kiváltó lényre vagy tárgyra emlékeztető jegyet fog viselni testén.

Ezek ellen úgy védekezhetett a kismama, hogy egyrészről vigyázott magára, igyekezett elkerülni a fenti helyzeteket, másrészt különféle elhárító taktikákat alkalmazott. Ha ráesett valami (általában gyümölcs), akkor azt gyorsan felkapta, és a fenekéhez nyomta, hogy legalább ne feltűnő helyen legyen a babán az anyajegy. Ha ijesztő vagy fura dolgot látott, megköpködte, és fügét mutatott neki, vagy ujját a szoknyaderekába dugta, ezzel hárítva el a gyermek bőrének elváltozását.

Anyu nem tehet róla

Valójában nem ismert, hogy a festékes anyajegyek hogyan és miért alakulnak ki. Az, hogy mikor és hol jön létre ez a jóindulatú bőrelváltozás, az esetek többségében genetikailag nem meghatározott, valószínűleg a pigmenttermelő sejtek (melanocyták) helyi működési zavara idézi elő az anyajegyeket. Az anyákat egyszemélyi felelősnek tehát nem lehet megtenni.

Léteznek olyan állapotok, betegségek, melyek sok anyajegy megjelenésével és a rosszindulatú bőrdaganat kialakulásának fokozott kockázatával járnak. Ilyenkor igazoltan genetikai rendellenesség áll az anyajegyek hátterében, de természetesen nem az anyát ért ijedelmek, ütések hozzák létre a mutációkat.

A jóindulatú anyajegyek viszonylag ritkán alakulnak át rosszindulatú festékes bőrrákká (melanoma malignum), elsősorban irritáció hatására (dörzsölés, szúrás, vágás, erős napsugárzás). Gyakoribb, hogy a melanoma újonnan jelenik meg a bőrön, már eleve veszélyes formában.

Éppen ezért fontos, hogy mindnyájan tisztában legyünk anyajegyeink számával és küllemével. Ha új, gyanús anyajegyünk jelenik meg, vagy egy réginek változik meg színe, formája, felszíne, esetleg vérezni kezd, habozás nélkül forduljunk orvoshoz. A folyamatos mechanikai irritációnak kitett helyeken (például melltartópánt alatt) lévő anyajegyeket pedig a baj megelőzése érdekében érdemes eltávolíttatni.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.