Három darabra tört a Titanic? 20 percig tartott az áldozatok haláltusája

Nem két, hanem három darabra tört a Titanic az 1912. április 15-re virradó végzetes éjszakán.
2005.12.07 08:28, Forrás: MTI

Ennek következtében sokkal gyorsabban elsüllyedt a jéghegynek ütközött óriási luxushajó, mint azt korábban hitték - állítják amerikai kutatók.

A Massachusetts állambeli Falmouth Woods Hole oceanográfiai intézetében tartott sajtótájékoztatón Parks Stevenson, a történelem talán leghíresebb tengeri hajókatasztrófájának kutatója elmondta, hogy a History Channel által szponzorált búvárexpedició az idén augusztusban megtalálta a Titanic hajótestének két darabját, mintegy fél kilométerre a húsz éve felfedezett roncstól. Mindkét darab körülbelül 12x30 méter széles. Ezek alkották a hajótörzs középső részét, amelyet a korábbi felfedezők nem találtak az Atlanti-óceán fenekén.

Roger Long hajómérnök elemzése szerint ez azt bizonyítja, hogy a hajóóriás három darabra tört. Amikor a középső rész leszakadt, addigra már csak a hajó fara úszott a vízen, és minden menekülő ott zsúfolódott össze. Emiatt ez a rész alig öt perccel később alámerült a jeges habokba. Stevenson elismerte, hogy a Titanic elsüllyedésének körülményeit, amelynek során több mint 1500-an vesztették életüket, igazából soha nem vizsgálták meg alaposan.

Egy másik Titanic-történész, David Brown, a korábbi elmélet alapján úgy számolt, hogy az áldozatok haláltusája legalább 20 percig tartott, amíg a roncs teljesen elsüllyedt. Ezek szerint azonban a sors "kegyesebb" volt hozzájuk. A hajó kettétörése volt James Cameron 11 Oscar-díjjal kitüntetett szuperfilmjének legmegrázóbb, egyben leglátványosabb jelenete is.

Az új felfedezés nem mindenkit töltött el örömmel. Robert Ballard, aki 1985-ben megtalálta a roncsot Új-Foundlandtől mintegy 600 kilométerre, 4500 méter mélységben, úgy vélekedett, hogy az új roncsok megtalálása nem változtat a lényegen. "Találtak egy töredéket, nagy dolog. Nem vagyok meglepődve. Ha az ember lemerül, látja, hogy körös-körül hevernek a maradványok. A hajó nekiment egy jéghegynek és elsüllyedt. Essünk már túl rajta" - nyilatkozta Ballard alig titkolt irigységgel.

Az expedíció munkájáról dokumentumfilm készült, amelyet a History Channel jövő év február 26-án mutat be.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Veszélyben a Titanic ... roncsa - óvni kell azoktól, akik túlságosan imádják Vészjelek a Titanic-ról - gyorsan pusztul a roncs Nem jég, hanem tűz okozta a Titanic vesztét?

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.