Sziklay Jenő az ejtőernyőzés aradi úttörője

Holnap, október 1-én a lengyelországi Piotrkówban felavatják Sziklay Jenő aradi ezermester, az ejtőernyőzés világhírű úttörője felújított síremlékét.
2005.09.30 14:36, Forrás: Világszövetség Erdélyi Társasága

Egy ismeretlen erdélyi ,,hős" végzetes balesete Lengyelországban, 1925-ben.

A lengyel sajtó (pl. "Kulisy" 1979. 42. szám) több alkalommal is választ keresett már arra a kérdésre, hogy ki is volt valójában Szyklay Eugen? Mindeddig azonban csak részleges információk láttak napvilágot vele kapcsolatban.

Az eddig róla Lengyelországban ismert tények: A világ ejtőernyőzésének úttörő sportembereként tartják számon. Huszonnyolc éves korában, 1925. szeptember 27-én vesztette életét egy Piotrków nevű lengyel városban rendezett nemzetközi légibemutatón, több ezer ember szeme láttára. A baleset a 24-dik ugrását követően érte. (Ekkor épp a 13-adik ugrását hajtotta végre repülőgépből.) Saját gyártású ,,Prometo" elnevezésű ejtőernyője nem nyílt ki. Korábban Szyklay 11-szer ugrott légballonból.

Mi az, amit még tudunk róla. Annyit, amennyit élete utolsó nyilatkozatában elmondott magáról épp a felszállás előtt a piotrkowi "Głos Trybunalski" újságírójának. Ezen cikk szerzője a következőképpen kezdte: " Ismerkedjünk meg Sziklayval (a sírfeliraton lévő név máshogy hangzik) szimpatikus, barnahajú, 28 év körüli, magyarul és németül beszél...". Sziklay a következőket mondta magáról: "Román alávetettség alatt élő magyar vagyok".

10 évig szolgált pilótaként az Osztrák-Magyar hadseregben, a háború után kezdett foglalkozni az ejtőernyőzéssel, saját maga által kifejlesztett (modernizált) ejtőernyővel ugrott. Az interjú végén a következőket nyilatkozta: a baleset kizárt... Viszontlátásra! Majd felszállt és a fotósok elkezdték fényképezni a hőst.

Gyönyörű őszi nap volt. A közeli településekről is sokan eljöttek megnézni az ejtőernyős bemutatót, mivel a már korábban reklámozott a "Głos Trybunalski" és "Dziennik Narodowy" c. újság, s ez sok emberben felkeltették az érdeklődést. Eredetileg Szyklay pár nappal korábban ugrott volna Piotrków-ban.

Kiugrott és az ernyő nem nyílt ki. Kb. 200 m-re az erdőtől és az udvarháztól zuhant le Bujny-ban. Nem messze egy nő legeltette a tehenét. Ő mondta később, hogy hallotta valaki jajgatva a földhöz csapódott...

1925. szeptember 29-én a piotrkówi új temetőben katonai pompával óriási részvét mellett helyezték végső nyugalomra a ,,magyar román (sic.) ejtőernyőst". A temetésen a Piotrkówban állomásozó 25. gyalogezred katonazenekara játszott. A lengyel sajtó tájékoztatása szerint Sziklay feleségét és két gyermekét hagyta árván. De legközelebbi hozzátartozói nem vettek részt a temetésén. Nem tudni, hogy jártak-e valaha Lengyelországban, Piotrkówban, hogy tiszteletüket fejezzék ki a férj illetve az édesapa sírjánál.

Sírját a helyi lengyel-magyar baráti társaság tagjai ápolták. Lengyel barátaink, a mára már elkorhadt fakereszt helyére emlékművet állítottak. Ennek avatására szívesen hívták volna családtagjait, ismerőseit, ha megtalálták volna őket Erdélyben. Róla (E. Sziklay) elnevezett nemzetközi ejtőernyős versenyt akarnak szervezni halálának helyszínén. A lengyel repülősök veterán szervezete ez alkalomból szeretné felvenni a kapcsolatot a hasonló magyar és-vagy erdélyi szervezettel.

/Molnár Imre/

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.