A homeopátia csak elméletben működik?

Egy svájci tanulmány szerint a homeopátia nem jár tényleges előnyökkel, és érzékelhető hatása csupán elméletben létezik.
2005.08.31 21:54, Forrás: ma.hu

hirdetés

Homeopátiás szerekkel kezelt betegek semmivel sem javulnak jobban, mint azok, akiket placebóval kezelnek - írják a Lancet című orvosi folyóiratban publikált jelentés szerzői.

A Berni Egyetem kutatói 110 olyan vizsgálati eset eredményeit tanulmányozták, melyben különböző problémák kezelésére homeopátiát és hatóanyag nélküli "gyógyszereket" alkalmaztak. Szintén elemeztek 110 olyan kísérletet, amelyekben hagyományos gyógyszerek hatását vetették össze placebóval.

Az esetek kis számában jelentkezett ugyan némi előnye a homeopátiának, de nem volt különbség a homeopátiás szerek és a placebó között nagyobb számú, magasabb minőséget igénylő vizsgálatoknál.

A hagyományos gyógyszerek előnyei viszont valamennyi összevetésben megmutatkoztak.

A tanulmány szerint tehát nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a homeopátiás szerek hatékonyabbak lennének a placebónál, míg a konvencionális gyógyszerek esetében jelentős eredmények adódtak.

Matthias Egger, az egyetem professzora közölte: ő úgy véli, a homeopátia csak akkor működik, ha valaki hisz benne. Hozzátette: "Negatív hatását kimutatni lehetetlen, azt azonban láttuk, hogy hatásuk tekintetében a homeopátiás szerek a placebóval kapcsolatos hipotézisekkel egyeztethetők össze."
(Forrás: Ananova)

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

A homeopátia művészete - harmóniában önmagunkkal A placebónak is van fizikai hatása A placebók csökkentik a szorongást Hasonlót a hasonlóval: 250 éve született a homeopátia atyja

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.