Az argentin hangya ellepte a földet

Spanyolországban a Gironai Egyetem kutatói vizsgálják az utazó hangyák, az Argentínából az egész világon elterjedt rovarok viselkedését.
2005.03.12 10:07, Forrás: Spicy Press Hírügynökség

hirdetés

Megállapították, hogy a hangyák nem tűrik a bolyon belüli harcot, viszont kegyetlenek a rivális fajtákkal.

Ki az az argentin, aki a leginkább elterjedt szerte a világon? Nem Maradona, sem Che Guevara, sem Evita, csak egy egyszerű kis rovar, a Paraná folyó partjáról útnak indult utazó hangya, mely ellepte mind az öt másik kontinenst. A hangyák meglehetős hatékonysággal veszik át a helyi fajok helyét egyre súlyosabb problémákat okozva a növénytermesztésben, a biodiverzitásban, sőt az öntözőrendszerekben is.

Három milliméter hosszúak, sötétbarnák, hosszú antennákkal, s amely leginkább lázba hozza a tudósokat az az, hogy genetikai változásokon mentek keresztül, mely megkönnyítette számukra távoli régiókba való eljutást is. A hangyák harcolnak egy terület és a táplálék ellenőrzéséért, s ezért szuperkolóniákba tömörülnek, főleg külföldön, és egymás közt kollaborálnak. A szaporodásra koncentrálnak, hogy növeljék a boly lakóinak számát.

A kutatók összekevertek Észak-Olaszországból származó egyedeket dél-spanyolországiakkal, s a két csoport fajtársként ismerte fel egymást. Jelenleg húsz országban szilárdan meghonosodtak, például az USA-ban, Spanyolországban, Portugáliában, Japánban, Ausztráliában, Franciaországban és Olaszországban, s egyelőre megállíthatatlanul törnek előre, mint a megszállók.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.