Eper megnövelt élettartammal

A spanyolországi Tudományos Kutatóintézet egy csoportja elérte, hogy az eper friss, eredeti állapotát hét napra növeljék, szemben az eddigi öttel.
2007.01.16 21:34

Az Agrokémiai és Élelmiszertechnológiai Intézetben kifejlesztett csomagolástechnikai eljárás révén két nappal növelték az eper eltarthatóságát. A doboz nem csak tartóként funkcionál majd, hanem magában foglal olyan anyagokat, melyek korrigálják a csomagolásból adódó hibákat, megnövelve így a benne tárolt élelmiszer szavatosságát.

Az eper esetében ez a szavatosság eddig, egy gombafajta elszaporodása révén csak öt nap volt, mivel ennek okán a gyümölcs rohamosan rövid idő alatt válik fogyaszthatatlanná. Ám a mikroperforációk, melyek révén levegő jut a doboz belsejébe, biztosítják a gyorsan lélegző eper számára az utánpótlást, hiszen a zárt térben felgyülemlő szén-dioxid hatására borul fel anyagcseréje és változik meg az illata, íze, az apró lyukakon viszont kiáramolhat a felesleges gáz.

Mindemellett szükséges volt egy gombaellenes szer befecskendezése is a csomagolóanyagba, mely késlelteti pár nappal a gombák szaporodását. Így most tíz fokos hőmérsékleten az eper hét napon keresztül képes megőrizni friss állapotát, melynek köszönhetően ezentúl akár Németországba is exportálhatnak a spanyol termesztők.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.