Lepra ellen tbc?

A középkori Európában miközben egyre kevesebb leprás megbetegedést észleltek, egy új kór, a tuberkulózis egyre több áldozatot szedett.
2005.02.15 09:33, Forrás: National Geographic

Ez a jelenség az alapja annak a hiedelemnek, hogy a tuberklózist okozó baktérium "semlegesíti" a lepra baktériumát, így aki tbc-s lett, az már bizonyosan nem lehet leprás. Friss kutatások ellentmondanak a hiedelemnek.

Kutatók és laikusok sokáig úgy vélték, hogy az a beteg, amelyik tbc-ben betegedett meg, biztosan nem lehet leprás, mivel a tbc-t okozó batktérium, a mycrobacterium tuberculosis immunissá teszi a testet a leprát okozó baktérimmal szemben. A University College London egyik bakteriológusa szerint azonban mindez csak mítosz: tbc-ben elhunyt emberek csontvázait vizsgálva ugyanis megállapították, hogy a két tucat vizsgált emberi csontváz csaknem fele egyben leprás is volt.

A hiedelem annak köszönheti tartós fennmaradását, hogy a lepra terjedése pontosan abban az időszakban állt meg, amikor a tuberkulózis feltűnt a színen. A 14-15. század Európájában ugyanis egyre kevesebb leprás megbetegedést észleltek, miközben az új kór, a tuberkulózis mind több áládozatot szedett. A népi és sokáig tudományos magyarázat szerint ez azzal hozható összefüggésbe, hogy a tuberklózist okozó baktérium "semlegesíti" a lepra baktériumát, így aki tbc-s lett, az már bizonyosan nem lehet leprás.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.