Pazar radarfelvétel a Kék-Nílus forrásáról

A Kék-Nílus Etiópia legnagyobb tavából, a vulkáni kúpokkal és fennsíkokkal szabdalt Etióp-magasföldön elterülő Tana-tóból ered.
2004.11.08 15:05, Forrás: National Geographic, Fotó: National Geographic

hirdetés

A tó felszíni területe 2.156 négyzetkilométer (csaknem négyszerese a Balatonénak), átlagos mélysége magas üledékszintje miatt csupán 14 méter. A tó 1788 méter magasan, az Amhara fennsíkon terül el. A tóban több mint 30 sziget található, néhányon ősi ortodox templomok állnak. Emiatt idegenforgalmilag a Tana-tó kiemelt területnek számít.

A tó délkeleti részén ered a Kék-Nílus, amely Szudán területén egyesül a Fehér-Nílussal. A Kék-Nílus kifolyásánál található a Tisisat vízesés. A folyó Etiópia területén először déli irányba halad, majd északnyugat felé fordul.

A Nílust alkotó másik ág, a Fehér-Nílus a tanzániai Viktória-tóból ered, ám akkor még Viktória-Nílus a neve. A Viktória-Nílus kettészeli Ugandát, majd a Kyoga-tóba ömlik, onnan pedig az Albert-tó felé folytatja útját, mintegy 480 kilométer hosszan. Az Albert- (illetve Mobutu-) tóból aztán az Albert-Nílus folyik tovább, amely ahogy már említettük, Szudánban a Fehér-Nílus egyik alkotójaként egyesül a Kék-Nílussal. A Nílus 4750 kilométer hosszú egyiptomi útját követően végül a Földközi-tengerbe torkollik.

A Tana-tótól északkeletre található a Simien Nemzeti Park, amely 1996-ban felkerült az Unesco világörökségi listájára is. A világon csak itt fordul elő két, kihalástól fenyegetett faj: az abesszíniai kőszáli kecske és az abesszíniai róka.

Etiópia a világ egyik legszegényebb országa, gazdasági fejlődését a sorozatos polgárháborúk is hátráltatták. Az ország területének egy része a rendkívüli szárazságtól sújtott Száhel-övezethez tartozik.

A radarfelvételek kitűnően alkalmasak topográfiai információk kinyerésére. A felvételt az Európai Űrhivatal Envisat szondája készítette, a kép három különböző időpontban készített kép kombinációja. Ezt jelzi a képek színezése is, a színek alapján jól követhető a terület változása az évszakokkal. A piros színezés a 2003 szeptember 3-án, a zöld a 2003 november 22-én, a kék pedig a 2004 március 4-én készült felvételt jelzi. A kép egy 400 kilométer szélességű területet fed le.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Káprázatos műholdfelvételek Földünkről Kápráztatóan szép műholdfelvételek a Földről

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.