null

Földünk a magasból - légi fotók a Felvonulási téren

Földünk a magasból címmel Yann Arthus-Bertrand francia fényképész légi felvételeiből nyílik kiállítás a budapesti Felvonulási téren pénteken.
2002.07.03 17:33, Forrás: MTI

Demszky Gábor főpolgármester kiemelte, hogy a különböző magasságokból készített fotók a Föld artisztikus bemutatásával a globalizálódó világ környezeti problémáira hívják fel a figyelmet.

A fejlett ipari országok hulladék-kibocsátása az utóbbi években háromszorosára nőtt, ugyanakkor ma a világ népességének 20 százaléka nem jut ivóvízhez - tette hozzá.
Dominique de Combles de Nayves, Franciaország budapesti nagykövete szerint a művészeknek fontos feladata, hogy emlékeztessék a kormányon lévőket, mennyire törékeny az a bolygó, ahol élünk.

Budapestre utalva bíztató ténynek nevezte, hogy egy olyan nagyvárosban, ahol sok a hulladék, a vállalkozók is támogatják az ilyen jellegű kiállításokat.
Stanislas Pierret, a budapesti Francia Intézet igazgatójának szavai szerint ez a bemutató egyfajta értékátadás a fenntartható fejlődés érdekében.

A kiállítás ismertetője szerint Yann Arthus-Bertrand augusztus 20-ig megtekinthető 120 légi felvétele a természet sokszínű arca mellett bemutatja az ember keze nyomán változó világot; fotói tulajdonképpen "pillanatfelvételek" a bolygó állapotáról.

A bemutatott képek arra figyelmeztetnek, hogy a fogyasztás, a termelés, valamint a természeti kincsek kitermelésének jelenlegi szintje és módjai hosszú távon nem folytathatók - olvasható a tárlatra készített kiadványban.

A légi felvételek helikopterről készültek, a francia fotográfus mintegy 3000 órát töltött a levegőben, több mint 100 országot fényképezett madártávlatból, nem egyszer két kilométeres magasságból.
A Felvonulási téren a képek 120x180 centiméteres formátumban láthatók.
A Corvina Könyvkiadó a kiállításra időzítve könyv alakban is megjelentette Yann Arthus-Bertrand fotográfiáit.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.