Világsztárok a mezőtúri fesztiválon

Visszanyerte nevét és földrajzi koordinátáit az immár legendásnak számító alföldi fesztivál, a mezőtúri Wanted - adta hírül Bukovinszky Béla.
2004.06.17 21:02

A július 1-je és 4-e közt immár 12. alkalommal megrendezendő fesztivál tavaly érkezett vissza a Túr partján fekvő mezővárosba, igaz, új helyszínre, de a 2003-as esemény azt bizonyította, hogy mind a fellépők, mind a vendégek megkedvelték a városi strand, a kertészet és a víztorony által határolt területet a korábbi szocreál-hangulatú, magára hagyott honvédlaktanya helyett.

A mezőtúri rockfesztivál egyidős a Szigettel, sőt, néhány héttel hamarabb tartották az elsőt: 2003 júliusában. Akkor még egy színpadon kb. 20 magyar zenekar lépett fel közel 1500 látogató előtt. Az évek során folyamatosan bővült a fesztivál programja, melyben - a vidéki fesztiválok közül elsőként - a hazai élvonalbeli fellépők mellett neves nemzetközi sztárok is szerepelnek (Toy Dollz, New Model Army, Dog Eat Dog, Apocalyptica, James Ruskin, Clawfinger, Sepultura).

A látogatók növekvő száma miatt a rendezvény 1996-ban Mezőtúr belvárosából a használaton kívüli Szabó Lajos laktanyába költözött. Ma azonban már elmondhatjuk: a Fesztivál ismét "kinőtte" a helyszínt: további növekedésével számolva átlépjük a laktanya befogadóképességének, valamint infrastrukturális ellátottságának határait. Az elmúlt két év szervezési feladatai közé tartozott tehát egy új helyszín kiválasztása, egy olyan területen, ahol jól megoldható a párhuzamosan zajló programok megfelelő elkülönítése, a résztvevők elhelyezése, ellátása, a szociális- és biztonsági feltételek megteremtése.

A Mezőtúri Fesztivál az évek során "Sör és Rockfesztivál", majd "Szertelenül Rockfesztivál", ezt követően pedig 1999-2001 között Wanted Fesztivál néven működött. 2002 újabb helyszínváltás, és egy újabb névváltozás éve is az esemény történetében: a rendezvény átmenetileg Kecskemétre költözik, ahol ZED Fesztivál néven, minden idők legkiválóbb környezetében, de az önkormányzat kellő akarata nélkül jön létre a buli.

A szervezők ígérete szerint a fesztivál vendégeit a tavalyinál is nagyobb terület, árnyas kemping, strand, medencék, 4 színpad (Wan2, Pepsi, India, Zenészklub) + 1 party-sátor (Multi Café) várja, ami azt jelenti, hogy 150 előadó gondoskodik a jó hangulatról. A zenei programok mellett a vendégek felkereshetik a Zöld udvart, ahol civil szervezetek képviselőivel találkozhatnak, sőt a fesztivál lehetőséget ad a zenészeknek és rajongóiknak a szakmai közélet megvitatására a zenészklub révén. Különlegesség továbbá, hogy a nyári fesztiválszezonban csak itt látható az utóbbi hónapok egyik legnagyobb hazai sztárja, a Belga.

Ugyancsak minden korábbit felülmúl a külföldi előadók, mi több, adott esetben világsztárok száma. Ízelítőül néhány nagyobb név interneteléréssel, illetve a zenekarokról megjelent méltatásokkal.

IGNITE /USA (csüt juli 1.) www.ignitemusic.net "Nemcsak a kaliforniai punk rock királyai.

TIAMAT /S (pént. juli 2.) www.churchoftiamat.com "Gótikus metal, svéd kreativitással. Mérföldkő a műfaj történetében, jelenleg a színtér legmeghatározóbb zenekara"

DEATH ANGEL /USA (szo. juli 3.) www.deathangel.com "A bay area thrash legenda. Az öt dühös filippinó -a Testament, Exodus, Slayer és a Metallica kortársai- újra felszántja a színpadokat "

ASIAN DUB FUNDATION SOUND SYSTEM /UK (p juli 2.) www.asiandubfoundation.com "A pakisztáni nemzetiségű londoni streetfighterek, a tavalyi sziget nagyszínpados sztárjai. Rafi fights Mezőtúr!"

NEGURA BUNGET /RO (szo) www.negurabunget.com "A román black metal nemzetközi szinvonalú képviselői, akik amerikai kiadónál , a Cannibal Corpse előzenekaraként tették le a névjegyüket. Drakula gróf is büszke lenne rájuk!"

ARGIES /ARG (p jul 2.) www.argies.net "...hogy Argentina nem csak Maradona és Evita hazája azt az Argies harcosan politikus punk zenéje is bizonyítja!"

ATOMIC HOOLIGAN/ UK (p jul 2.): "...az emlékezetes tavalyi londoni Breakspoll fellépés után, a scratchmágus Terry ismét hazánkba látogat, kiegészülve 3 zenésztárssal, hogy őrült hangulatot varázsoljanak Mezőtúrra."

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.