Mi, szemüvegesek

Több év kihagyás után újra gyerekeknek szóló játékfilmet mutat be Pünkösd hétfő délutánján az M1-es csatornán a Magyar Televízió.
2004.05.27 19:01, Forrás: Rátky és társai

A Fehér Klára regénye alapján készült Mi, szemüvegesek című film a kirekesztés és hatalmaskodás problémáját dolgozza fel. A filmet Takács Vera Balázs Béla-díjas rendező készítette.

A filmben a szemüveges Szabó Zsuzsi új kislányként érkezik a főszereplő Kerekes Évi osztályába. Az új osztálytársra azonnal lecsap a többieket rettegésben tartó Hajagos testvérpár, csúfolni és piszkálni kezdik szemüvege miatt. Az osztály egyik tagja sem mer ellenszegülni a zsarnokoknak, amíg Évi - hogy közösséget vállalhasson a megalázott Zsuzsival - maga is szemüvegessé válik.

Fehér Klára színdarabja és a darabból készült könyv az erőszak és a kirekesztés ellen íródott. A színdarabot az Ifjúsági Színház nagy sikerrel mutatta be 1976-ban. A kirekesztés, a hatalmaskodás, a néhány erőszakos uralma a jó szándékú, de tehetetlen többség felett örökérvényű téma.

Az eredeti műben Évi akaratán kívül válik szemüvegessé, míg a filmben tudatosan veszi fel a az okulárét, hogy Zsuzsi mellé állhasson. A kamaszkorban az ember komoly konfliktusokat él át és old meg a maga erejéből, és ezekből alakul ki a felnőttkori jellem és gondolkodásmód. Csak a felnőttek többsége elfelejti, hogy milyen küzdelmek árán jött ez létre.

A két főszereplő kislány Hartai Petra és Döbrösi Laura nagy tehetséggel és meggyőzőerővel alakítják szerepüket. A Hajagos testvéreket játszó Kardos Alexa és Markó Soma is kemény ellenfélnek számít a vásznon.

Évi képzeletbeli nővérét, Világoskéket, akit magányát enyhítendő talált ki magának, a Képben vagyunk!? című műsorból ismert Rátonyi Kriszti alakítja. A felnőttek sajnos, a mai kornak megfelelően, kevéssé figyelnek a gyerekekre, bár jó szándékú, kedves emberek, de el vannak foglalva saját életükkel, amiben a gyerekeknek csak felszínes figyelem jut.

A film teljes költségvetése 30 millió forint volt, melyet a Gyermek- és Ifjúsági Minisztérium által kiírt pályázaton elnyert összegből és az MTV saját keretéből fedezett a produkció. A GYISM által kiírt pályázatnak két fontos kritériuma volt, egyrészt, hogy az elmúlt 100 évben született irodalmi művet kellett feldolgozni, másrészt a kiválasztott mű lépjen fel a kirekesztés ellen.

A film premierje: 2004. május 31. hétfő, 15 óra

Szereposztás

Kerekes Évi: Hartai Petra
Szabó Zsuzsi: Döbrösi Laura
Hajagos testvérek: Kardos Alexa, Markó Soma
Világoskék, a képzeletbeli nővér: Rátonyi Krisztina
Anya: Schell Judit
Szigorú Rozál a tanárnő: Kari Györgyi
Lajos a hentes: Medve József
Borika, Zsuzsi anyukája: Szilágyi Annamária
Drámatanár: Nyári Arnold

Vágó és a számítógépes trükkök: Szőnyi András
Hangmérnök: Krajcsovics István
Operatőr: Szalay András
Zeneszerzők: Korom Attila és Péter Ogi

Dramaturg: S. Takács Zsuzsanna
Írta és rendezte: Takács Vera

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.