Emil.Rulez! és sokan mások a Zöld Pardonban

Íme a ZP eheti menüjéből a választék igazi ínyenceknek! Jó fogyasztást! A belépés ingyenes, a koncertek 20.15-kor kezdődnek, utána tánc hajnalig.
2004.05.03 10:22, Forrás: zöld pardon

Eheti programjok zeneileg széles spektrumot mutatnak meg a hazai könnyűzenei életből. A punktól, a rockon keresztül az acid jazz, a reggae, az igényes pop, a lüktető balkán folklór, az elektronika és akusztika találkozása a színpadon, ez mind-mind az eheti Zöld Pardon koncerteken!

Május 6.Csütörtök

A KUTYA VACSORÁJA

(Varga Livius a Quimbyből)

Igazi ínyencnek való csemege-koncert lesz. Fellép "A Kutya Vacsorája", a quimby-s Varga Livius (rap) és Gerdesits Ferenc (dob) által álmodott, szerintük hip-hop-trip-hop formáció. Aki hallotta már őket az tudja, hogy e két oszlopos tagon kívül bőven van még "nagy figura" a zenekarban, és zenéjük is túlmutat a fenti műfajokon. Sajátos zenei világ ez, melyben keveredik az extravagáns és rapszodikus Kovács Geri experimentális gitár- és szintijátéka, Voga Viktória soulos "fekete" hangja, Szabó Attila hegedűs egyéni, népi motívumokat sem nélkülöző muzsikája, Nemes Zoltán boogie-jazz-megminden billentyűs varázslata és éneke, Köles István jr. latin ütősei és Varga Laca "mélygitározása", mely oly masszív, hogy nyugodtan rá lehet könyökölni. Koncertjeik rendre a humor és a súly ötvözetei. Egy biztos, a lábnak itt sem lehet majd parancsolni.

Május 7. Péntek

EMIL. RULEZ!

Mint a mesében. Az Est Fm hajnalban lejátszotta egy dalukat, ami meglepő közönségsikert ért el. És az "önök kérték" nyomán egy olyan zenekar bújt elő a pincéből, amelyik már régen lemondott arról, hogy közönség előtt is szerepeljen. Hajós András gitáros-énekes-zeneszerző, Hegyi György basszusgitáros-szövegíró és Verasztó Gyula dobos ma is hobbizenésznek vallja magát, noha egy kicsit komolyabbra fordultak a dolgok Elvis Presley karrierje indult hasonlóképpen.

Május 8. Szombat

BESH O DROM

Több mint Balkán a Zp-ben! A Besh o droM zenekar ´99 derekán tűnt fel a pesti éjszakában, a hazai vizeken addig ismeretlen, pörgős-zúzós balkáni tánczenéjével. Elragadó lendülete hamarjában kultikussá tette, és szokatlan tempóban jutott el a híre a nyugati fesztiválszervezőkhöz is.

Legfeljebb az kelthetett aggodalmat, hogy az első hónapokban a muzsikusok is viharos sebességgel váltakoztak a zenekar-alapító Barcza Gergő (szaxofon, ney, kaval) és Pettik Ádám (derbuka, kanna) körül. No és kérdés volt, hogy e hév mögött van-e annyi fedezet, amitől egy lemez is hasonlóképp emlékezetes lehet.

De nem sokáig. A 2000 őszén megjelenő Macsó hímzés szerencsére minden további nélkül túlmutatott a "buli van"-fílingen, hiszen két-három kifinomult hangszerelésű és kimondottan lírai hangulatú darabbal azt az arcát is megmutatta a társaságnak, amelyet a daráló koncertezés addig eltakart. Átvett róla egy számot (Space Maudi) a legrangosabb angol szaklap, a Folk Roots lemezválogatása is, és ugyancsak megnyugtató visszajelzést jelentett, hogy zenekarunk a tavalyi WOrld Music EXpo programjába is bekerült.

Mindazonáltal maradt még lépnivaló. Legalább annyi, amennyiről a nekemtenemmutogatol c új albumuk most számot ad. Hiszen míg a Macsó hímzésre az volt jellemző, hogy ezerrel tekertek a fúvósok meg az ütősök, és a cimbalom, a gitár és a harmonika valahol a háttérben tömködte a réseket, ezúttal a frontvonalba került a gitár és a cimbalom. De korántsem csak technikai - a keverésre vontkozó - értelemben, hanem elegáns virtuozitásukra hagyatkozva egy alapvetően más: színesebb és elmélyültebb minőséget teremtve.

Mely egyszersmind immár több mint Balkán: tessék csak követni a bookletben, a feldolgozott dallamok Görögországtól Libanonig, Afganisztántól Örményországig, Gyimestől Kalotaszegig kerültek terítékre, a szkreccses-rapes kikacsintásokat nem is említve.

Május 9. Vasárnap

SZÖRP

A legjobb pesti acid-jazz formáció a gyönyörű Váczi Eszterrel az élen. Ez a zenekar a Szörp, melynek vezetőjével, billentyűsével Gátos Ivánnal már lassan 6 éve játszik együtt, hol jazzt, hol popzenét. Sajátos stílusuk mostanra látszik kikristályosodni, a kilenc tagot számláló együttes állandó szereplőjévé vált az igényesebb magyar könnyűzenének, egy olyan új irányzatot követve, mely eddig magyar nyelven nem volt hallható.

Május 10. Hétfő

ANIMA SOUND SYSTEM

"Az elmúlt hetek-hónapok legreményteljesebb, legnormálisabb, legszerethetőbb hazai popzenei eseménye, hogy a szombathelyi Anima Sound System, hogy is mondjam csak: befutott." (Uj Péter)

-Prieger Zsolt: A zenekarunk célközönségét és a hasonló zenei stílusok rajongóit azért tudom pontosan meghatározni, mert sokat beszélgetek velük. Olyan 17 és 30 év közötti fiatalok, akik nyitottak a zenei stílusokra, a társadalmi és politikai kérdésekre, kedvelik a hasonlóan nyitott emberek társaságá,t és elleneznek minden fajta kirekesztést. Ezeket a fiatalokat nem is féltem attól, hogy a jelenkor kulturális elbutítása hatással lesz rájuk, de sokakat igen. Prieger Zsolt a valóságsók romboló erején kívül arról beszélt, hogy a zenészek és a kultúra többi szolgáltatóinak a feladata, hogy erősebb, tartalmasabb, de élvezhetőbb dolgokkal szórakoztasson minket. Több éves tapasztalata szerint ugyanis egyre nagyobb igényünk lenne.

Az Anima zenéjében megtalálható minden elképzelhető hangszín és zenestílus eleme a folktól a jungle és más új tánczenéken át a legelképesztőbb helyi, world vagy virtuális zenékig, ami egy ezerszínű hangmintázatot, egy hihetetlenül gazdag táncolható zenét eredményez.

Május 11. Kedd

BUNKRUPT

Punkbanda a Zöldben! A név azt jelenti "csõdbe ment", és a várható hatalmas anyagi sikerre történõ ironikus utalás volt ez a részükrõl. A Bankrupt már egy EU konform zenekar. Külföldi -fõképp az osztrák- szereplések alkalmával mindig pozitív visszajelzéseket kapnak. Relatíve sokat játszanak kint, így képet kapnak az aktuális állapotokról és folyamatosan összemérhetik magukat külföldi zenekarokkal. Ez segíti a fejlõdésüket, de bizton állíthatjuk, hogy megállják a helyüket.

Május 12. Szerda

LADÁNYBENE 27

Magyarország legsikeresebb rasztabandája a színpadon! Reggae, dub lüktet a zöld gyepen.

A Ladánybene 27 (nemzetközileg LB27-ként ismert) az első és eddig az egyetlen közismert reggae zenekar Magyarországon. Történetük 1988-ban kezdődött, mikor az angyalföldi haverokból álló zenekar megnyert egy országos tehetségkutató versenyt.

A siker lendületével komolyabb munkába fogtak, így rövid idő alatt helyi szinten ismertté váltak akkori ska stílusú számaikkal. Több demo felvétel készítése és rengeteg koncert után 1990-ben már színvonalas produkcióval érték el következő nagy sikerüket: megnyerték az akkori legnagyobb országos tehetségkutató versenyt, melynek fődíja egy lemezszerződés volt a PolyGram kiadóval.Közben a zenei stílusuk is változott; ahogy értek, kezdtek összecsiszolódni, lelassulni, egyre több reggae-szám került a koncertprogramjukba. Ennek megfelelően az 1991-ben megjelent bemutatkozó albumukon a ska mellet már nagy hangsúlyt fektettek - mint a lemez címe is mutatja - a "Reggae"-re. Az album hatalmas szakmai és közönségesikert aratott.

Elnyerte a Magyar Rádió "eMeRTon" díját, mint az 1991-es év kiemelkedő jelentőségű zenekara, a "Rastafari" című dal pedig hetekig vezette a magyar és a környező országok sikerlistáját. A siker meglepő volt, mivel a reggae-nek eddig semmilyen hagyománya sem volt Magyarországon, egy-egy számtól eltekintve soha senki nem készített reggae felvételeket, pláne nem egy teljes albumot. Így a zenekar célja - a mai napig is, túl számos lemezen, klipen külföldi fellépésen, reggae tábor szervezésen - nem csak a saját népszerűségének növelése, hanem a reggae megismertetése és megszerettetése.

Május 13. Csütörtök

ROY&ÁDÁM

funky-rock duó

A zenekar Tramps néven alakult 1992-ben, akkor még négy taggal.
Kohánszky Roy és Nagy Ádám a klubközönség által kedvelt, gitárzenekar feloszlása után (1997) döntött úgy, hogy kettesben folytatják.

Tagok:

Kohánszky Roy: 1971. augusztus 23.-án született Budapesten az oroszlán jegyében. A szakma szerint az új generáció legtehetségesebb énekese. Saját bevallása szerint autodidakta módon kezdett el énekelni 7-8 évvel ezelőtt. Már 13 éves kora óta foglalkozik zenével (első zenekara a Shakers volt, majd ezt követte a One), akkoriban még gitározott, de emellett a focival is komoly szándékai voltak. Végül 18 évesen a muzsika kedvéért lemondott róla. A katonaság nagy lelki teher volt számára; ennek befejezése után kezdődött a Tramps-es időszak, sőt, közel húsz reklámfilmben is énekelt. 1997 szeptemberétől a Friderikusz Showban is szerepelt, mint a Tea együttes énekese, valamint a francia utcabálon is megjelent ilyen minőségben.

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról új változatán is énekelt, ahol együttdolgozhatott Presser Gáborral, Ákossal, Lovasi Andrással (Kispál és a borz). Énekelt már duettet Somló Tamással, Kovács Katival és Presser Gáborral is.

Nagy Ádám: 1973. augusztus 20.-án születt Győrben az oroszlán jegyében. Véletlenül kezdett el zenélni, a vendéglátóipari szakközépiskola és a katonaság után. Egyébként hét évig vízilabdázott Pesten és Szolnokon, csapatával még ifjúsági bajnokságot is nyert. Kiemelkedő gitártudásának köszönheti, hogy játszhatott a Hair magyar nyelvű lemezén, mint sessionzenész, és 1997 tavaszán Kentaur lemezbemutatóján. Még ugyanazon év nyarán őt is meghívták a Teába, illetve Császár Előd turnéjára vendéggitárosnak.

A zenekar:

Gátos Iván - billentyűs hangszerek
Mitsch Gergo - basszusgitár
Balázs "Mamóka" Tibor - dob
Balkányi Móni - vokál

DJ, TÁNC

A koncertek után két tánctéren, két dj pörgeti a különböző stílusú korongokat. Ha kedd, ha csütörtök, akkor rock minden időkből, minden mennyiségben a lemezekről is! Jeszenszky Zsolt és barátai (Dj Gonda, Zoli, Gonda Junior, Jeszi) kedden keményebb- zúzosabb hangmintákat loopolnak, csütörtökön kicsit softosabban, könnyedebben kevernek.
Hétfőnként Olivér, szerdánként Tom Tailor és Alan (Peru), pénteken Pozsi és Lepi, szombatonként Dj Redoo és barátai valamint Dave a Zöld Pardon dj-i.

Múltidéző vasárnap: Dj mint@cseke (Mint a Cseke, a Szabad Európa Rádióban).
A 60-as évek zenéi, a 60-as évek italai, a 60-as évek árai...

VjBeby a látványról, a vetítésről gondoskodik, hogy egyik érzékszervünk se pihenjen.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.