Terminator countdown

Alig több mint két hét múlva - július 2-án - Amerika-szerte mozikba kerül a Terminator 3. - A gépek lázadása.
2003.06.20 21:47, Forrás: cinematrix.hu

Hollywood újra lázban: a visszaszámlálás elkezdődött. Alig több mint két hét múlva - július 2-án - Amerika-szerte mozikba kerül a Terminator 3. - A gépek lázadása. A filmen az utolsó simításokat is befejezték, és máris sor került az első, persze nem hivatalos vetítésekre.

Először a Warner (a film amerikai forgalmazója), majd a Sony (a film Amerikán kívüli forgalmazója) vetítette le a filmet abszolút belső használatra, a napokban aztán azon szerencsés kevesek is láthatták, akik a hazai és a nemzetközi média képviselőiként Los Angelesben interjúvolhatják az alkotókat, szereplőket a június 30-i világpremiert megelőzően. Az akció helyszínéül azt a belvárosi LA Center Studiost választották, ahol anno a film egy jelentős részét forgatták.

A Schwarzenegger játzszotta T-101-es gyilkológép már eddig is visszatérő szereplője volt a sajtóeseménynek (lásd a cannes-i fesztivált) - a gyönyörű, karcsú TX , szétlőtt autók, koporsó és sírkövek azonban most szerepeltek először a repertoáron. Az interjúhelyszín belülről sem volt hétköznapi. A szerencsés kiválasztottaknak majdnem teljes sötétségben, hatalmas fekete drapériák között kellett szakavatott kísérők társaságában megtalálni az interjúalanyokat. A labirintusszerű, futurisztikus díszletben külön dekorált (és persze azon a kis terepen bevilágított) zugok szolgáltak kiváló terepül a televíziós interjúkhoz.

Ami magát a filmet illeti: akik látták, azt mondják, minden idők legjobb Terminator-mozijához volt szerencséjük, de persze továbbra is tartják szigorú hallgatási fogadalmukat: a sztoriról alig-alig lehet belőlük kihúzni valamit. A kiszivárgott információk szerint a hagyományokhoz híven ismét csak korszakalkotó effektekhez lesz szerencsénk - ki ne emlékezne még a T2-ben debütáló kolloid fém állagú halálosztóra -, valamint egy olyan autós üldözési jelenethez, ami ugyancsak felteszi a mércét a trükkspecialistáknak, lévén attól nagyszerű, hogy szinte minden kockáját élesben vették fel. (Összehasonlításként majd vessünk egy pillantást a Matrix Reloaded számítógép-animált, és ettől néha sutácska autópálya-jelenetére.)

A Termiantor 3 alkotói egyébként is kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az effektek ne az öncélú látványt, hanem a hitelességet szolgálják. Mindenképpen el akarták kerülni azt a fajta "műanyaghatást", ami még a rajongók szemében is csaknem élvezhetetlenné tette például A klónok támadását, külön ügyeltek rá, hogy kifejezetten súlya, ereje legyen a robbanásoknak, ütközéseknek, pofonoknak. Az autós üldözéshez például egy komplett utcát építettek fel, ahol heteken keresztül legalább öt kameraállásból törték az autókat hűvös halomba, majd ezeket a képeket turbózták fel effektekkel, és szándékosan tartózkodtak a zúzandó kocsik animálásától.

Az egyik bennfentes szerint "olyan érzés volt először megnézni a filmet, mintha egy ütközet első vonalába csöppent volna". Még a T2-höz képest is jelentős előrelépésként értékelte a film elképesztően hiteles atmoszféráját, a - figyelem, már csak négy év van hátra - a közelgő, 2007-es világvége hangulatát.

A premier közeledtét jelzi, hogy egyre több Terminator 3-óriásplakátot látni Los Angelesben. A város egyébként kifejezetten büszke rá, hogy végül is itt forgatták a filmet. Az utolsó pillanatig úgy volt ugyanis, hogy a kanadai Vancouver fogadja a stábot, de a producerek (nem csak költségvetési szempontokat figyelembe véve) végül úgy döntöttek, maradnak. Hiszen a Terminator Los Angelesben játszódik, miért ne részesülhetne akkor Kanada helyett az angyalok városa abból a bevételből, amelyet a filmesek a város legkülönbözőbb helyszínein óriási titoktartás közepette dolgozva otthagytak.

A zsé persze jól jött, de a titoktartás nem tartott soká: Los Angeles lakói dörzsöltebbek annál, mint hogy bedőljenek annak, hogy Toyota-reklámfilm készül a környékükön. Akkor miért forgat napok óta Schwarzenegger a helyszínen, és miért pont Terminator-szerkóban? A választ a helyiek előbb kitalálták, mint ahogy a biztonságiak szerették volna.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.