null

Jack Nicholson az év színésze

A háromszoros Oscar-díjas Jack Nicholsont választotta a 2002. év legjobb színészének a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége.
2002.12.17 14:21

A 65 éves színész az elismerést az About Schmidt című moziért kapta, amely az év legjobb filmje lett. Az About Schmidt, amelyben Nicholson egy, az élete teljes kudarcára ráébredő nyugdíjast játszik, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is begyűjtötte - a szkriptet a film rendezője, Alexander Payne és Jim Taylor jegyzi.

Nicholson a legjobb színésznek járó díjon Daniel Day-Lewisszal osztozik, aki Scorsese Gangs of New York című filmjében egy gyilkos bandavezért játszik az 1860-as évek New Yorkjában.

A legjobb színésznő díját Julianne Moore nyerte el a Far From Heavenért, amely a legjobb zene és a legjobb fényképezés kategóriájában is győzedelmeskedett, és amely az About Schmidt mögött a második legjobb film is lett. A kritikusok jelezték: Moore-nak a Far From Heaven mellett a The Hours című filmért is jár az elismerés.

A január 15-i díjkiosztó ceremónián Pedro Almodóvarnak is érdemes lesz megjelennie, Beszélj hozzá! című filmjéért ugyanis őt választották az év rendezőjének, és a Beszélj hozzá! a mexikói Anyádat is! is után a második legjobb idegen nyelvű film lett.

Az ötven tagot számláló, ám rendkívüli tekintélyű Los Angeles-i Kritikusok Szövetsége után ma a New York-i Kritikusok Szövetsége is kihirdeti idei favoritjait, a Hollywoodba Akkreditált Külföldi Tudósítók Szövetsége, a HFPA pedig csütörtökön jelenti be a Golden Globe-jelöléseket, így egyre világosabban látszik, kik futnak eséllyel az Osca-díjért is.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.