null

"Férjemből, Faludy Györgyből, bohócot csinálnak..."

Elárverezteti legkedvesebb tárgyait Faludy György költő, s talán felesége lakásánál nagyobb ingatlant vásárol, de fontolgatja azt is, hogy elhagyja Magyarországot.
2002.11.13 17:12, Forrás: MTI

hirdetés

Ezt Faludy György nevében felesége mondta el szerdán az MTI érdeklődésére, mivel a költőt nem sikerült elérni.

Az árverést november 29-én, pénteken délután 1 órakor tartják a Szent István körúti önkormányzati lakásban. Faludy György a XIII. kerületi ingatlanba Göncz Árpád akkori köztársasági elnök közbenjárására költözhetett be, hazatelepülését követően. A lakás körüli jogi problémák akkor kezdődtek, amikor a költő be akarta jelenteni a feleségét oda.

A Fővárosi Önkormányzat, a XIII. kerület, illetve a kulturális minisztérium is ígéretet tett arra, hogy segít megoldani a helyzetet. A költő azonban nem találta számára megnyugtatónak a körülményeket, ezért a héten úgy döntött: kiköltöznek a XIII. kerületi lakásból és felesége másfél szobás ingatlanában rendezkednek be.

A költő hitvese - megerősítve Faludy György korábbi nyilatkozatait - hangsúlyozta: a tulajdonában lévő ingatlan korántsem akkora, hogy ott elhelyezhessék férje értékes könyvgyűjteményét, bútorait. Mint hozzátette, a másfélszobás lakásban külön dolgozószobája sem lehetne a férjének. Faludy György ezért is döntött úgy, hogy értékes, ám szívéhez kevésbé kötődő értéktárgyait elárverezteti.

A Fábry Sándor vezette aukción kalapács alá kerül többek között az 1994-ben elnyert Kossuth-díj, az 1993-ban neki ítélt Soros életműdíj. Ugyancsak kalapács alá kerül a költő ezüst hamutartója, s a nászajándékok, könyvek és bútorok egy része. A Szent István körúti lakás kulcsait Göncz Árpádnak szeretnék visszaadni.

Faludy György a lakásügytől nem kapott ihletet, nem akarja annak történetét megírni, "mert ez Magyarország szégyene", s a költő soha nem akarná lejáratni az országot - jegyezte meg a költő felesége, s hozzátette: férjéből "bohócot csináltak".

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Faludy költözni készül Faludytól egy emlékszobát kérnek a 10 millióért cserében Faludy György életműdíjat kapott Faludynak házat vesznek A végéhez közeledik Faludy György lakáskálváriája? Nem költöztetik ki Faludyt Kilakoltathatják Faludy Györgyöt

Belépés és regisztráció hirdetés

Magnum: Kaliber az ügyvitelben

Magyar integrált ügyviteli rendszer forgalmazását kezdte meg több év próbaüzem után a gyártó, a Magnum IT Kft.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.