Marhasült dohánnyal - Ráskai Szabolcs tárlata a Tranzit Art Café-ban

November 9-én nyílik Budapesten, a Tranzit Art Caféban Ráskai Szabolcs Marhasült dohánnyal című kiállítása.
2007.10.27 16:30, Forrás: diebold.com

Ráskai Szabolcs Marhasült dohányal című kiállítása nyílik november 9-én, 19 órakor a budapesti Tranzit Art Caféban. A tárlatot Szurcsik József festőművész nyitja meg, az érdelődők november 10-től december 5-ig tekinthetik meg.

Terítéken a sorsunk : Szent Antaltól a dohányos marhasültig - Ráskai Szabolcs grafikáiról

Ráskai Szabolcs grafikái mesterfogások. Művészi, kivitelezési és gasztronómiai értelemen egyaránt. A Képzőművészeti Egyetem alkalmazott grafikai tanszékén végzett tanulmányai alatt Ráskai Szabolcs figyelme a kulináris élvezetek ontológiai értelmezése felé fordult. Ráskai Szabolcs értelmezése szerint az alkimisták Nagy Művének elkészítése minden jóravaló háziasszony és mesterszakács napi életfeladata is egyben. Sőt mindannyiunké, akik a Konyhában, hétköznapi kis átváltoztatásaink e minden kényelemmel felszerelt műhelyében, különböző minőségben és feladattal megfordulunk. A művek láttán azonban nem fut össze a nyál a szánkban.

Grafikái a testté lett ige, az emberivé fordult angyalsors leplezetlen feltárulkozásai, könyörtelen iróniával fűszerezve tálalja fel a szemlélőnek meg az égi és földi erőknek kitett hús-vér ember mindennapi sorsát. A tankszerű tálalón felkínált marhahús, a Vallatás hal kettőse, a Vörös Rákok és a négy sarkalatos erény feldolgozásai valójában táplálékká átlényegült kulináris-képi haikuk életünk értelmezéséről. Ábrázolásaiban a lépésről lépésre körvonalazódó ráskais képi nyelv toposzai keverednek hagyományos ikonográfiai típusok gasztronómiai (át)értelmezésével. Ráskai Szabolcs grafikái láttán ízlelőbimbóinkat a legkisebb inger sem éri, szellemi éhségünk azonban újabb csemegére lelt. A lassú tűz és az alapos átsütés mindenképpen egy ínyenc fogás illatfelhőit sodorja felénk. Tessék belekóstolni! (Székely Miklós)

Commis de cuisine grafikák - Ráskai Szabolcs munkáihoz

A gasztronómia és más művészeti ágak kapcsolatára rengeteg példát sorolhatnánk a régi időktől, napjainkig. Szépirodalmi művek, filmek, fotográfiák témája a kulináris élvezetek és szépségek kavalkádja. A képzőművészetben külön műfajként él és virágzik az asztali csendélet témája.

Ráskai Szabolcs 1978-ban született, és 2005-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika szakán, vagyis hazánk nem épp könnyű sorsú művésztársadalmának fiatal tehetsége. Ezen társadalmi besorolást tovább terhelte azzal, hogy a grafikát választotta, melyet méltatlan módon, a fotográfiához hasonlóan, napjainkban szinte csak "kísérőműfajként" tartanak számon. Amennyiben pedig ezek a grafikák sokszorosított eljárással készültek, hát akkor végképp nem tudni, mit kezdjünk velük. Nyilván nem véletlenek az ifjú alkotó linómetszet illusztrációi a budapesti Bazilikáról és a Mátyás templomról, korábban, én is ezekkel találkoztam. Meglepetésként ért, hogy Ráskai Szabolcsnak ennél jóval izgalmasabb arca is van. Igaz, műveinek témája kevés lehetőséget nyújt személyiségének megismerésére, diszkréten elbújik a "konyhaasztalok" mögé, és kibernetikus világát betöltő masináinak fogantyúin kívül nem sok kapaszkodót nyújt önmagához.

E rejtőzködő művész, választott műfajának minden technikai ágát bírja, birtokolja, grafikai eszközei révén, sosem látott szerkezeteket teremt, ördögi konyhájában. Művészi világában a szürrealizmus és dadaizmus egyaránt tetten érhető, konyhai előkészítés után, össze nem illő tárgyakból épít meghökkentő kompozíciókat, alkotásai nem illeszkednek hagyományos, könnyen emészthető műfaji keretekbe. Erőteljes sorozatának tárgyai, a különlegesen abszurd konyhai folyamatok, bonyolult, előkészítő eljárások, gépszülemények, melyek szeletelik, aprítják az anyagot, és forgatják, forralják, lepárolják, keverik a folyadékot, bármi is legyen az. Az étel itt nem költemény, inkább puszta nyersanyag, melyet szinte már az emberi közbenjárást is kizárva, gépek kései, tartályai, csőlabirintusai alakítanak egy általunk elvárt, vagy épp nem várt végeredménnyé.

E szürreális játékban valós elemek keverednek az innovatív, feltalálói kedv teremtményeivel, hosszas gondolkodásra késztetve a kíváncsi és meghökkent nézőt, vajon működne-e az ábrázolt, bizarr szerkentyű? A csipkés szalvéta alakú kompozíciókról nem békebeli mignonok mosolyognak felénk, hanem egy mozgékony elme izgalmas, mechanikus tréfáinak összegzései.

Ráskai Szabolcs, bár képzőművész, közel jár a formatervezés világához. Nem pusztán használati tárgyak ábrázolására koncentrál, hanem formálja, alakítja a mai ember viszonyát tárgyi környezetéhez, ráébreszt, hogy igényeink miatt, milyen kiszolgáltatottak vagyunk az általunk teremtett gépeknek. Másfelől ezek az aprólékos grafikai lapokba sűrített, játékos, mégis komoly eszközök elménket új, kreatív útra, asszociációs kalandozásra csábítják, a mai kor elvárásainak megfelelő hatékonyság és eredményesség mércéitől idegen, "pazarlóan haszontalan" tárgyak világába repítik. Ábrázolt világáról nincsenek tapasztalati élményeink, nem ismerjük arányait, lehetőségeit és veszélyeit, mégis szívesen belépünk, mert bízunk ebben a találékony, eredeti művészben, aki szétszed, részekre szabdal, majd összerak, átrendez, sajátos rendszert teremt a szakmai tudás magas szintjén.

Igaz, messze vagyunk már a nyereg alatt puhított hústól, de szeretjük az abált szalonnát és az ágyas pálinkát, a töltött, resztelt, érlelt és pácolt finomságokat, és azokat az alkotókat, akik művészetük révén, hasonlóan különleges élményekkel gazdagítják napjainkat. A tortadíszítő forgattyúra pedig háziasszonyként is vevő lennék...(Haász Mónika)

A kiállítás megtekinthető 2007. november 10-től december 5-ig.

Helyszín: Tranzit Art Café 1115 Budapest, Kosztolányi Dezső tér (Bukarest u. - Ulászló u. sarok). Telefonszám: +36 (1) 209 3070.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Kiállítás a romák sztereotip ábrázolása ellen - A fotópályázat legjobbjai ...És akkor fellőtték a Szputnyik 1-et - Kiállítás az űrkorszak 50 éves évfordulóján Tizenhárman bemutatták...- Megnyílt a VAM'Art Projekt második csoportkiállítása Tizenkét szerb író halt meg vele... - Kiállítás Borislav Pekić emlékére Tovább gyönyörködhetünk a da Vinci-kiállításban! Elismert művészek - Herczeg Klára-díjasok kiállítása Éljen a Grund!: Kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Pál utcai fiúk századik születésnapjára 54. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Verseny

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.