Október 26-án történt - Megszületett Hillary Clinton

Ezen a napon született Hillary Rodham Clinton, az egykori First Lady, Bill Clinton volt amerikai elnök felesége, szerző, ügyvédnő és New York-i szenátor.
2007.10.26 12:45, Forrás: ezenanapon.hu

Egyes elnökfeleségek a XIX. században még annyira visszavonultan éltek, mintha nem is lettek volna a Fehér Ház lakói. A XX. században az erős férfiak oldalán álló erős asszonyok már nem rejtőztek el, hanem kiépítették az ország első asszonyának státusát, reprezentációs és karitatív kötelezettségeknek tettek eleget és egyre inkább tért hódítottak a politikában.

A "First Lady"-k sorában nagy példaképként továbbra is az első helyen áll Eleanor Roosevelt, aki híres volt politikai és mindenekelőtt retorikai kompetenciájáról. Az amerikai nők társadalmi helyzetének megváltozásában visszatükröződik a "First Lady" státusában végbement változás is. Az ellentmondások, amelyekkel Hillary Clintonnak - mint megcsalt feleségnek és kompetens politikusnak egyszemélyben - szembe kellett néznie, ráirányították a figyelmet a modern amerikai nők és a modern házaspárok életszemléletére is.

Hillary Rodham Clinton 1975-ben kötött házasságot Bill Clintonnal, 1977 és 1992 között a "Rose Law Firm" társtulajdonosa volt. 1996-ban "It Takes a Village" című írása, 2003. szeptemberében "Living History" (Élő történelem) című emlékiratai jelentek meg 576 oldalas kötetben, egymillió példányban.

Indulását kizárta a 2008-as amerikai elnökválasztásokon, nem tervezi elnökjelöltségét, nem áll szándékában - immár saját jogon bejutni - a Fehér Házba. Ugyanakkor hízelgőnek minősítette magára nézve azokat a találgatásokat, hogy harcba szállna az elnöki tisztségért, s reményét fejezte ki, hogy ezek a híresztelések bátorítólag hatnak az amerikai elnöki posztra aspiráló hölgyekre. Azt viszont megerősítette, hogy tetszik neki a szenátorság, és indulni kíván újjáválasztásáért 2006-ban.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Rekordpénzzel vághat a kampányba Hillary Clinton Hillary Clinton toronymagason vezet a demokrata elnökjelöltek között Hillary Clinton indul a 2008-as amerikai elnökválasztáson Hillary Clinton élesen bírálta a Hamászt Összeesett Hillary Clinton, Bill Clinton felesége

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.