Jekyll és Hyde és Jézus Krisztus Szupersztár a Margitszigeten

A rajongók nagy örömére a Musical Színház újra színpadra állítja két sikerdarabját, a Jekyll és Hyde, valamint a Jézus Krisztus Szupersztár című produkciót.
2007.06.06 14:21, Forrás: Musical Színház

Ismét látható lesz Magyarországon Frank Wildhorn világsikerű klasszikusa, a Jekyll és Hyde című musical. A produkció 2001 és 2004 között minden szakmai- és közönségsikert learatott. Idén a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt előadásaként a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatják be július 12 és 13-án.

A darab rendező-főszereplője, Molnár László a tőle megszokott minőséget garantálja a Margitszigetre látogatóknak. A Musical Színház társulata idén Budapesten csak ezt a kettőt tervezi a látványban és hangzásban is felújított eMeRTon díjas előadásból. A főbb szerepekben Molnár László mellett Tunyogi Bernadett, Molnár Szilvia, Makrai Pál és Rácz Tibor is feltűnik majd.

Az idén újra hazánkba látogató Wildhorn csodálatos dallamait a Rácz Márton karmester vezette, válogatott klasszikus- és rockzenészekből álló, húsz tagú zenekar kelti majd életre, akik korábban a Thalia Színházban is közreműködtek már a Jekyll és Hyde musicalben. A muzsika és a színészi teljesítmények mellett a Huszka Jenő díjas és eMeRTon díjas Valla Attila, költeményekbe illő dalszövegei gondoskodnak majd könnyekről és borzongásról idén júliusban.

A Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperát 1999-ben vitte színre először a Musical Színház társulata, és azóta körbejárta vele az országot, sőt országhatárainkon kívül is gyakran szerepeltek, fergeteges sikerrel. Július 17-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a budapesti közönség meghódítására készülnek. A darab főszereplője, Feke Pál, minden idők legfiatalabb Jézusaként 2003-ban, mindössze huszonkét évesen alakította először a Megváltót a Szegedi Szabadtéri Játékokon, összesen 16.000 néző előtt.

A monumentális produkcióban csaknem száz szereplő személyesíti meg a korabeli Jeruzsálem népét. Az előadás méreteire jellemző - épp a népes szereplőgárda, valamint a díszlet nagysága miatt -, hogy Magyarország egyetlen kőszínházába sem fér be, csak sportcsarnokokban, valamint szabadtéri színpadokon adható elő. A Jézust alakító Feke Pál mellett Serbán Attila ölti magára Júdás, Tunyogi Bernadett Mária Magdaléna, Makrai Pál pedig Simon szerepét.

Néhány szó:

- a Musical Színházról

A Musical Színház 1998-ban alakult, hazánk első produkciós teátrumaként, amely azt jelenti, hogy - külföldi mintára - nem állandó társulattal játszanak, hanem minden előadáshoz kiválasztják az ország legjobb színészeit, és úgy viszik színre darabjaikat. Az elmúlt kilenc évben sikert sikerre halmoztak, hiszen éppúgy, ahogy a Jézus Krisztus Szupersztárral, az Evitával és a Jekyll és Hyde-dal is meghódították a közönséget, és besöpörtek minden rangos szakmai elismerést.

- a Jekyll és Hyde-ról

R.L. Stevenson klasszikus novellája számos feldolgozást ért már meg a színpadon és a filmvásznon egyaránt.

Dr. Henry Jekyll, a jónevű angol elmeorvos a személyiségben meglévő kettősség motívumait és mechanizmusát kutatja. Kifejleszt egy olyan szérumot, amely segítségével az emberi lélek mélyére, a mindannyiunkban meglévő gonosz közelébe lehet jutni, kivívva ezzel a korabeli hipokrita és konzervatív medicína ellenszenvét.

Hol húzódik a határ a jó és a rossz között? Meddig és hogyan juthatunk el személyiségünk megismerésében, ha a sötét oldal titkait kutatjuk? S ha elérünk a személyiség legmélyebb rétegeihez, ha megtapasztaltuk gonosz énünk lényegét, van-e visszaút társadalmi létünkbe? A kérdésekben felvetett problémákra Dr. Jekyll merész megoldást talál: önmagán próbálja ki a szérumot. Azonban a választ, a borzalmas bizonyosságot már Mr. Edward Hyde-tól tudjuk meg...

- a Jézus Krisztus Szupersztárról

Andrew Loyd Webber és Tim Rice talán legismertebb rockoperája, az immár harminc éve méltán világhírű Jézus Krisztus Szupersztár 1986-os szegedi Dóm téri bemutatója óta több feldolgozást ért meg Magyarországon, de olyan előadás, mint a Musical Színházé még minden bizonnyal nem született.

Az eddigi feldolgozások mindig és mindenkor aktualizálták a történetet. Mindig volt egy keretjáték, ahol fiatalok tűntek fel, azon apropóból, hogy előadják a hippi-korszak egyik kedvelt sztoriját.

A Musical Színház előadásának újítása az, hogy nem új. A kétezer évvel ezelőtti ruhákba öltöztetett színészek játsszák a kétezer évvel ezelőtti történetet kétezer évvel ezelőtti díszletek között. A színpadon csaknem száz szereplő eleveníti fel a két évezreddel ezelőtti, webberi muzsikán átszűrt bibliai történetet.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Al di Meola és a Midsummer Night Quartet Tour Magyarországon

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.