"Az úgy volt..." - 80 éve született Janikovszky Éva

A XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, 2006. április 23-án ünnepelné 80. születésnapját az az írónő, akitől valószínűleg minden gyermek és felnőtt egyaránt tudna idézni néhány felejthetetlen mondatot.
2006.04.13 19:45

"Apukám sokszor mondja nekem, hogy vigyázz, mert kihozol a sodromból. De mindig későn szól, mert olyankor már kint van." Ezt és számos hasonló mondatot köszönhetnek a magyar olvasók Janikovszky Évának, az összetéveszthetetlen humorú, sajátos látásmódú írónőnek, aki egyszer s mindenkorra leszámolt a "tekintélyelvű", felnőtt szemléletű írással. Janikovszky Éva 1926-ban született Szegeden, s érdekes fordulata az életnek, hogy bizonyos Bartos Lipót úr szegedi papírboltjában 1930-ban szerencséje volt találkozni Móra Ferenccel, aki meg is simogatta az akkor 4 esztendős szöszke kislány buksiját.

Persze akkor még nem sejthette sem Éva, sem senki más, hogy egyszer majd ő lesz az íróról elnevezett kiadó lektora, főszerkesztője, később vezetője, ma pedig legendás írónője. Első kötete 1957-ben jelent meg, amelyet utána még 30 követett, köztük a híres lányregények: a Szalmaláng és az Aranyeső, illetve az örökzöld gyerekkönyvek: a Kire ütött ez a gyerek?, a Velem mindig történik valami, az Az úgy volt és még sok-sok felejthetetlen írás. Málnaszörp és szalmaszál címen, 1970-ben megjelent könyvéből Palásthy György filmrendező Égigérő fű címmel rendezett játékfilmet, amelyből azután több generáció által használt szállóige lett a "csak az a szép zöld gyep... csak az fog hiányozni..." mondás, a nyugdíjba vonuló parkőr, Poldi bácsi sóhaja.

Janikovszky Éva írói munkássága persze elsősorban magyar, akár Hungarikumnak is nevezhetnénk, de szerencsére harmincöt nyelvre fordították le, így az országhatárainkon kívül is megismerkedhettek vele kicsik és nagyok egyaránt. Munkásságát számtalan díjjal is elismerték, amelyek közül minden bizonnyal kiemelkedik a Mosolyrend lovagja - díj, amelyet 1988-ban ítéltek oda neki, és a halála előtt néhány hónappal, 2003. tavaszán átvett Kossuth-díj. Bár az írónő 2003. július 14-én eltávozott, emléke és nagyszerű könyvei itt maradtak az utókor számára, akiknek viszont fontos dolga, hogy ápolja is Janikovszky Éva emlékét. A Könyvfesztivál zárónapján, a nagy politikai döntések közepette remélhetőleg sokan ellátogatnak majd a Kongresszusi Központ Liszt-termébe, ahol a Móra Kiadó ünnepi megemlékezést tart az írónő 80. születésnapja alkalmából.

A beszélgetés során emlékeket idéz majd Békés Pál, Gálvölgyi János, Halász Judit és Vámos Miklós is, a moderátor Csonka András vezényletével. Természetesen az írónő fia is részt vesz a beszélgetésen, hiszen itt jelenti be elsőként, hogy Janikovszky Éva-díjat alapít a Móra Kiadó, amelyet ezután rendszeresen odaítélnek majd olyan művészeknek, közéleti személyiségeknek, akik az írónőhöz hasonlóan mindent megtesznek a gyermekek mosolyáért, öröméért.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.