Április 11-én történt - Hajós Alfréd első magyar olimpiai aranyérme

Hajós Alfréd (eredetileg Guttmann Arnold) 1878. február 1-jén született Budapesten és itt is hunyt el 1955. november 12 -én.
2006.04.11 06:21, Forrás: wikipedia.hu

Budapesti izraelita családból származott. Miután a Műegyetemen oklevelet szerzett, Alpár Ignác irodájában, majd Lechner Ödönnel dolgozott. 1907-ben nyitott önálló irodát. Sikerrel vett részt pályázatokon, amelyek főleg vidéki megbízatásokhoz juttatták. 1924-ben a párizsi olimpia szellemi versenyében egy stadiontervével ezüstérmet szerzett (Lauber Dezsővel közösen). Visszaemlékezései 1956-ban jelentek meg Budapesten Így lettem olimpiai bajnok címen.

Sporttevékenysége
1896-ban Athénban, az első újkori olimpiai játékokon megnyerte mind a 100 m-es, mind pedig az 1200 m-es úszószámot, ezzel ő szerezte a magyar sport első és második olimpiai aranyérmét. 1899-től, mikor megszerezte építészmérnöki diplomáját, felhagyott az aktív sportolással, de mint sportújságíró, illetve a Magyar Olimpai Bizottság tagja tovább támogatta a sportmozgalmat.

Labdarúgás
Játszott a magyar labdarúgó-válogatott első mérkőzésén. 1906. őszén két mérkőzésen a válogatott szövetségi kapitánya volt.

• 1906. október 7., Prága, 6 000 néző
Csehország - Magyarország: 4-4 (1-1)

• 1906. november 4., Budapest, Millenáris, 3 000 néző
Magyarország - Ausztria: 3-1 (1-0)

Főbb építészeti munkái
Eleinte szecessziós, majd eklektikus, kiforrott korában konstruktív, modern szellemű, leginkább olasz hatású stílusban alkotott.

• Aranybika szálló (Debrecen)
• Lőcsey Gimnázium (Debrecen)
• Református Egyház Zsinati Központja (Budapest)
• UTE Stadion (Újpest, Megyeri út) - 1922-ben tervezte
• Nemzeti Sportuszoda (Budapest, Margitsziget)
• Leányiskola (Pozsony)
• Népkerti Vigadó (Miskolc)
• Szegedi Úszóegyesület Uszodája (SZÚE, ma Ligetfürdő), 1930

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Április 4-én történt - Magyarország felszabadulása a náci uralom alól Április 10-én történt - Elindul első és egyben utolsó útjára a Titanic Április 9-én történt - befejeződik az amerikai polgárháború Április 8-án történt - Laborfalvi Róza születése Április 7-én történt - a "Gladiátor" születése Április 6-án történt - egy halhatatlan, reménytelen szerelem és a halál Április 5-én történt - az első újkori olimpiai játékok

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.