Kétmilliád forintból rekonstruálják a százéves Szépművészeti Múzeumot

Kétmilliárd forintot költ a kulturális tárca a fennállásának centenáriumát ünneplő Szépművészeti Múzeum külső-belső felújítására 2006-2007-ben.
2006.02.07 16:39, Forrás: Szépművészeti Múzeum

Az elmúlt évben átalakították és korszerűsítették a Dór csarnokot, új berendezésekkel és biztonságtechnikával látták el a Román csarnokot, modernizálták a világítást több kiállítótérben (Pergamon és Ion csarnokok, Régi Képtár, Magyar termek), s már próbaüzemben működnek a Pergamon és Ion csarnokok új klímaberendezései. A teljesen megújult Régi Képtárban bő egy hete látható az El Greco, Velázquez, Goya című kiállítás, amelyre máris több mint 20 ezren voltak kíváncsiak.

Jelenleg a Grafikai kiállítóterem klimatizálásának kialakítása zajlik, így a centenáriumi év egyik kiemelkedő eseménye, a 2006. július-szeptember közötti Rembrandt születésének 400. évfordulójára megrendezendő grafikai kiállítás már szintén megfelelő környezetben nyílhat meg. De most korszerűsítik a világítást a Barokk tömb hét termében, és már folyamatban van a Múzeumi Bolt átépítése is.

Mindezzel párhuzamosan folyamatosan fejlesztik az épület biztonságtechnikáját, illetve az egyedi műtárgyvédelmi biztonsági berendezéseket. Természetesen folytatódik a külső homlokzat felújítása is - ennek részeként építenek ki egy mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedését szolgáló egyedi felvonót a főbejárat mellett.

Még ebben az évben elkészül a Dózsa György úti bejárat fogadóterének és a Dózsa György út felőli elhasználódott, kétszintes iroda-együttesének komplex átépítése. Szintén az idén alakítanak ki egy többcélú tárgyaló és rendezvényblokkot a III. emeleten, a főhomlokzati árkád mögötti épületrészben.

A beruházások összértéke 2005-ben 70 millió forint volt, 2006-2007-ben pedig eléri két milliárd forintot.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Öt évszázad spanyol festészetének remekművei a Szépművészeti Múzeumban Géniuszok és remekművek a 100 éves Szépművészeti Múzeumban Centenáriumi év a Szépművészeti Múzeumban Megújult a Szépművészeti Múzeum 19. századi gyűjteménye Világhírű amerikai szobrászművész kiállítása a Szépművészeti Múzeumban Mûvészóriások óriásmetszetei a Szépművészeti Múzeumban Szépművészeti Múzeum: hat norvég festő

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.