Képek Mariska Hargitayról, az egyik legszebb amerikai színésznőről

Mariska Hargitay nem csupán az egyik legsikeresebb magyar származású hollywoodi filmcsillag, de ráadásul egyike a legszebb ötven amerikai sztárnak.
2006.02.01 05:30, Forrás: nana.hu


Képekben a magyar származású szépség: Mariska Hargitayképgaléria

A fiatal nőről elmondhatjuk, hogy az egyik legsikeresebb magyar származású hollywoodi filmcsillag, az NBC Esküdt ellenségek (Law and Order) című sorozatának állandó főhőse, amiért Golden Globe-díjat nyert.

Mariska ennek ellenére nincs és soha nem is volt könnyű helyzetben. Tehetségét és szépségét többnyire szülei, az egykori álompár, az 1955. évi Mr. Universe, azaz Mickey Hargitay és az amerikai szexszimbólumnak kikiáltott Jayne Mansfield javára írták. S hogy honnan e bűbájos magyar név? A történet 1927-ben kezdődik, amikor Budapesten megszületik a kis Hargitay Miklós. A fiú már kamaszkorában aktív sportolónak számít, profi díjbirkózónak készül, komoly sikereket ér el.

Majd az ötvenes években a Hargitay család ez Egyesült Államokba emigrál. Miklós itt már Mickeyként éri el sikereit, számára mindaz megvalósul, amit a nagy amerikai álom ígér. A hatvanas évek amerikai mozifilmjeinek felkapott sztárja lesz, feleségül veszi a legszexisebb színésznőt, Jayne Mansfieldet. Házasságukból három gyermek születik, a két fiú után 1964 januárjában megérkezik Mariska. A kislány mindössze hároméves, amikor édesanyja olyan súlyos autóbalesetet szenved, hogy belehal sérüléseibe.

A családot ért trauma végigkíséri mindhárom gyermek életét, Mariska az egyetlen, aki követi szülei hivatását. A művészi pálya mellett a kaliforniai egyetemre jár, magyarul, franciául és olaszul tanul. Első nagy sikerét 1985-ben a Vámpírok című filmben aratja, első világszerte ismert sorozata a Falcon Crest, majd a Key Westés a Baywatch következik. De feltűnik dr. Green visszatérő barátnőjeként is a Vészhelyzetben. A megannyi szerep végül meghozza a várva várt sikert: az Esküdt ellenségek felügyelőnőjének megformálásáért Golden Globe-bal jutalmazzák. S hogy számunkra mit üzent Mariska? A díjátadást követő sajtótájékoztatón a színésznő elsírta magát, amikor édesapjáról kérdezték.

Mint mondta, apja soha nem kételkedett a tehetségében, mindvégig támogatta munkájában. A világ pedig megtudhatta azt is, hogy nevét magyar nagymamájától kapta, s hogy ő is jól beszél magyarul, bár ritkán nyílik alkalma arra, hogy ezen a nyelven szólaljon meg.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.