Bezárt az első hazai multiplex - a kalózok miatt csődbe jutnak a mozik?

Hétvégén bezártak az óbudai Új Udvar multiplex mozijai. Ez volt az első eset, hogy egy multiplex tulajdonosváltás helyett egyszerűen lehúzta a rolót.
2006.01.17 08:42, Forrás: Magyar Hírlap

Eladásra már volt példa, a közelmúltban a Budapest Film Mammut-mozijai kerültek a Westendben működő Palace Cinemas-hoz, és a Magyar Hírlap úgy tudja, a Hollywood Multiplex hálózatot működtető, 8,8 milliárdos forgalmából 3,9 milliárdot jegyeladásból elkönyvelő InterCom is fontolgatja mozijai eladását.

Az átrendeződést egyértelműen a nézőszám és a jegyárbevételek folyamatos csökkenésével, a mozilátogatói szokások változásával és az egyre izmosabb feketepiaccal magyarázza a lap, amelynek összeállításából kiderül, hogy miközben 1997-ben még 16,8 millióan ültek be a mozikba, 2004-ben már csak 13,6 millióan, és ez a szám tavaly is tovább csökkenhetett 10-12 százalékkal.

A szakértők szerint a filmkalózok ma már legalább annyit, de lehet, hogy többet szakítanak ki a piacból, mint a legális mozifilm- és DVD-forgalmazók, akik tavaly 20 milliárd körüli összforgalmat értek el, de a profitból a szürkezóna - a mellékletként kiadott, vagy a hipermarketekben dömpingáron árult filmek - is jócskán lefarag.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Film készül Lance Armstrong életéről Mozivarázs képekben - filmek, amiket 2006-ban meg kell néznünk!

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.