Delhi - képekben a világ városai, 21. rész

Delhi egyike India legrégebbi városainak. A régészeti kutatások megállapították, hogy 8 város épült erre a terültre, de nem egymás fölé, mint szokásosnak mondható, hanem egymás mellé, amik mára teljesen összenőttek.
2005.11.04 06:32, Forrás: flipper.hu, Fotók: aviewoncities


Delhi - képekben a világ városai, 21. részképgaléria

Éppen emiatt ki sem kell mennünk a városból ahhoz, hogy végignézhessük Delhi nagyjából ezer éves történelmét. Alapításától kezdve, pár éves kihagyásokkal ugyan, de mondhatjuk 1947-ig ez volt az ország fővárosa. A XII. század végén, a mohamedán hódítás vetett véget az indiai uralomnak. Ebből az időből nagyon sok mecset maradt fenn a város különböző pontjain, amik még ma is használatban vannak.

A mohamedán mellett a másik két legnépszerűbb vallás Indiában a hindu és a buddhista. A hindu már több mint 3000 éves vallás, amiből az i.e. VII. században fejlődött ki a buddhizmus. A mohamedán uralom az 1526-os mogul hódítással ért véget. Ekkor az ország központja, mintegy 130 évre Agrab-ba került át, de 1650-ben az uralkodó visszaköltözött Delhibe. 1803-ban a Brit Birodalom vonta ellenőrzése alá Indiát, de 1857-ig a mogulok megtarthatták néveges uralmukat.

A Bahadur Sah által vezetett Szipoj-lázadás leverése után azonban a brit fennhatóság megszigorodott, és innentől alkirályok uralkodtak Indiában. A székhely 1911-ig Kalkuttába került át, majd 1947-ig ismét Delhi lett a központ. A függetlenség kivívása után épült Új-Delhi, jelezve az újabb kor kezdetét, de az ősi Delhi azóta is India fontos városa maradt. A mai Delhi nagyon összetett képet mutat az utazónak. Az óváros sikátorai, a legelésző szent tehenekkel éles ellentétben állnak az angolok által építtetett kertvárosi negyedekkel, és az elnöki palotával. Kirívó gazdagság és mérhetetlen nyomor karnyújtásnyira egymástól.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Kassa - képekben a világ városai, 20. rész Toronto - képekben a világ városai, 19. rész Buenos Aires - képekben a világ városai, 18. rész Velence - képekben a világ városai, 17. rész Peking - képekben a világ városai, 16. rész Budapest - képekben a világ városai, 15. rész Athén - képekben a világ városai, 14. rész Szentpétervár - képekben a világ városai 13. rész Kairó - képekben a világ városai, 12. rész San Fransisco - képekben a világ városai, 11. rész Róma - képekben a világ városai, 10. rész Rio de Janeiro - képekben a világ városai, 9. rész Párizs - képekben a világ városai, 8. rész Genf - képekben a világ városai, 7. rész Kyoto - képekben a világ városai, 6. rész New York - képekben a világ városai, 5. rész Dublin - képekben a világ városai, 4. rész Barcelona - képekben a világ városai, 3. rész Sydney - képekben a világ városai, 2. rész London - képekben a világ városai, 1. rész

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.