Harrison Ford képekben - karakteres, határozott, jóképű

A színész, ki nem szeretne a siker érdekében minden szerepet eljátszani, a férfi, aki nem szeretne fiatalabbnak látszani a koránál, az ember, ki egyáltalán nem felejtette el, hogy honnan jött. Harrison Fordnak hívják.
2005.10.17 17:45, Forrás: sulinet.hu


Mminden műfajban a legjobb - Harrison Fordképgaléria

1942. július 13-án született Chicagóban. A középiskola elvégzése után tanulmányait a Wisconsin államban lévő Ripon Egyetemen folytatta. Állítólag semmiben nem tért el élete kortársaitól, hacsak abban nem, hogy szabadidejében szívesen hódolt szakmájának, az ácsmesterségnek, és az átlagosnál kicsit talán sűrűbben járt moziba. 1966-ban pedig ő maga is kamerák elé állt.

Eleinte epizódszerepekben bukkant fel, de rövid időn belül elhatározta, hogy csak jelentős és "nagy" filmekben fog szerepelni. Döntését kemény munka és kitartás követte, de meghozta gyümölcsét, hiszen 1973-ban elfogadta a fiatal George Lucas rendező American Graffiti (A rock nagy évtizede) címet viselő filmjének egyik szerepét, mi meghozta számára a sikert. A rendezővel még volt alkalma találkozni 1977-ben, amikor Hans Solo szerepét vállalta el a Csillagok Háborúja című monumentális produkcióban, amivel egyszer és mindenkorra beírta nevét a filmtörténetbe. A Csillagok Háborúja két folytatása, valamint Az elveszett frigyláda fosztogatói Indiana Jones-a hihetetlen magasságokba emelték népszerűségét.

Ford azon kevés világhírességek közé tartozik, akik nem Hollywoodban élnek. Szívesen tölti szabadidejét farmján, Wymongban, ahol gyakran barkácsol. Jelenlétével és anyagi hozzájárulással is védi a természetet, minden környezetvédelemmel kapcsolatos programban részt vesz.


Ezzel sikerült valóra váltania korábbi elhatározását, és ettől kezdve csak nagy filmekben (Szárnyas fejvadász, A kis szemtanú, Őrület, Ártatlanságra ítélve) kapott főszerepeket. 1992-ben a Tom Clancy-regényből Philip Noyce rendezésében forgatott Férfias játékok-ban Jack Ryan szerepében remekelt, majd egy évvel később A szökevény c. filmben szenzációs alakítást nyújtott. 1997-ben igazi sztárparádét felvonultató filmben Az elnök különgépe címűben kapott főszerepet, partnerei Glenn Close és Gary Oldman voltak. Az akciófilmek között azért romantikára is volt ideje: Hat nap, hét éjszaka, ahol partnere Anne Heche volt.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Harrison Ford túl öreg az Indiana Jones 4-hez? Harrison Ford Cameron legújabb mozijában Harrison Ford beleszól az Indiana Jones 4. forgatókönyvébe Harrison Ford nem szereti a filmeket Harrison Ford újra Indiana Jones szerepében Támadják Harrison Ford tengeralattjárós filmjét

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.