Le Havre a világörökség része lett

Franciaországnak eddig huszonhét olyan műemléke, épülete, illetve városa volt, köztük a versailles-i kastély, a Mont-Saint-Michel, Lyon óvárosa, a chartres-i katedrális és a párizsi Szajna-part, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.
2005.09.12 16:03, Forrás: artportal.hu

Ezúttal, huszonyolcadikként egy olyan város, Le Havre nyerte el ezt a sok előnnyel, egyben sok kötelezettséggel is járó címet, amelyik nem többszáz éves műemlékeinek, hanem éppen ellenkezőleg, a II. világháború után létrehozott új modern városrészének köszönhetően került fel a tekintélyes listájára.

A partraszállást követően, a szövetségesek 1944. szeptember 2-án körbezárták a németek által megszállt várost, amely azután, óriási veszteségeket szenvedve, szeptember 12-én szabadult fel. A tíz napig tartó harcok, bombázások során a városnak közel hatezer lakója életét vesztette, és mintegy 12 500 épülete teljesen elpusztult.

Fedél nélkül maradt tízezreknek kellett minél rövidebb idő alatt otthont teremteni.

Az újjáépítéssel Auguste Perret (1874-1954) építészt bízták meg, aki ekkor - a vasbetonból készült házak építésével - régóta dédelgetett álmát valósíthatta meg. Új város született, lakóházakkal, iskolákkal, templommal, kultúrházzal, amely azonban saját korában nem talàlt egybehangzóan kedvező fogadtatásra.

Pedig a tágas utcákat képező épületek modernsége nemcsak a külső megjelenésben, és az addig nemigen alkalmazott vasbeton felhasználásában, hanem az épületek belső megoldásaiban is jelentkezett. Perret fontos szempontnak tartotta a bentlakók számára kellemes környezet kialakítását. A levegős, természetes fénnyel elárasztott előcsarnokokból, lépcsőházakból nyíló lakásokat kellő fényt biztosító széles ablakokkal, beépített szekrényekkel látta el, sőt a konyhákat berendezve vehették birtokukba a lakók.

Mindez, különösen állami bérházak esetében, akkoriban újdonságnak számított.

Auguste Perret tervének teljes megvalósulását ugyancsak részben érhette meg, mivel az építkezés 1964-ig tartott, Le Havre-i munkájával azonban, amely most az UNESCO védelme alá került, iskolát teremtett a XX. század építészetében.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

III. Tokaji Borok Fesztiválja - Európai Világörökségek Találkozó A hun főváros a világörökség része lesz? Németország: világörökség lehet a berlini fal Állványzatokon a világörökség? - kiköltöztetik a Kodály köröndi lakókat A Fertő-tó a világörökség része lett Hollókő világörökségből üdülőfaluvá válhat Ünnepség a Világörökség részévé nyilvánított Tokajban

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.