The Puzzle, Zagar, DJ Pedro

Március 5-én olyan eseményre kerül sor, amilyenre Magyarországon rég volt példa: egyetlen koncert erejéig Budapestre látogat a Londonban dolgozó The Puzzle zenekar.
2005.02.24 15:31, Forrás: A38

A Puzzle eredete Kaposvárig nyúlik vissza, ahol 1992-ben alakult meg a kizárólag feldolgozásokat játszó rock and roll-zenekar, a The End. Ebből az együttesből alakult ki 1997-98 tájékán a jelenlegi Puzzle magja.

Az alaptagokhoz (Ligeti György és Riegler Attila) többszöri tagcserét követően csatlakozott Faragó Tamás és Horvai Zsuzsanna. Az együttes 2000-ben megnyerte a Pepsi Sztárcsináló versenyt, melynek eredményeképp lemezszerződéshez jutott a Universalnál. Hosszas procedúra után 2003 októberében jelent meg a Csak játék című nagylemez, melyet országos turnén mutattak be a Kispál és a Borz előzenekaraként.

A nagy döntés 2004 elején született meg: a Puzzle - az itthon felívelni látszó karriert odahagyva - Londonba költözött, ahol gyakran lép fel klubokban, miközben megpróbál befutni a földrész legmozgékonyabb, újdonságokra leginkább fogékony zenei színterén. Erre annál is több esélye van a zenekarnak, minthogy az ezredforduló elektronikuszenei őrülete után a közönségérdeklődés ismét a gitárzene felé fordult - ezt jelzi például a Franz Ferdinand elsöprő sikere.

A Puzzle, a tagok saját meghatározása szerint indie-popot játszik: elsősorban elektromos gitárokra épülő, néhol feszesebb, groove-osabb, helyenként lassabb, balladisztikus zenét, egyszóval igazi, klasszikus britpopot. Mindehhez társul Ligeti kiváló énekhangja, amelyet nem egy magyar kritikus Liam Gallagheréhez hasonlított.

A Puzzle tagjai:

Ligeti György: ének, gitár
Faragó Tamás: gitár
Horvai Zsuzsanna: basszusgitár
Riegler Attila: dob

A kaposvári The Endben nem csupán a Puzzle zenészei játszottak, hanem a tagok közt szerepelt egy bizonyos Zságer Balázs is. A zenekar feloszlása után Zságer a Garderobe nevű együttesben próbálkozott, ennek egyik koncertjén ismerkedett meg Yonderboi-jal is, akinek alaplemezén, a Shallow and Profoundon később billentyűsként, hangszerelőként oroszlánrészt vállalt.

A Zagar zenekar (a név eredetileg Zságer szólóprojektjét fedte) tagjai tulajdonképpen e lemez készítése közben verbuválódtak, kiegészülve Lázár Tibor dobossal. A népszerűséget nem is koncertjeik, hanem az első osztályú nagylemez, a Local Broadcast hozta meg számukra. Ezen a lemezen énekesként közreműködött a Yonderboi-albumról ismerős Kuczora Edina, és a Puzzle-tag Ligeti György is.

A Zagar zenekar zenei "agya", Zságer Balázs Magyarország egyik legsokoldalúbb muzsikusa, zeneszerzője és producere. Yonderboi-jal közös "mellékprojektje", A Trevira Modern egyéni hangú elektronikus downtempo-duó.

2004 második felében jelent meg Török Ferenc filmjéhez, a Szezonhoz írt kísérőzenéje, ezen kívül DJ Mangóval, Márkos Alberttel és MC Senával aktív szerepet vállal a Skeg nevű dzsessz-hiphop produkcióban, illetve dolgozott együtt a Budbudas projekttel is.

A Zagar zenéjét szokták Yonderboi muzsikájhoz hasonlítani, de fontos különbség, hogy itt a dobalapok nem programozottak, a számok kevésbé lágyak és simulékonyak. Erőteljes groove-ok, a gitár hangsúlyos szerepe, a klasszikus bluestól a bossa nováig terjedő ritmikai változatosság jellemzi a ?agar számait, amelyekben az éteri szintetizátorhangokat hatásosan ellenpontozzák Magyarország egyik legjobb kezű lemezlovasa, DJ Bootsie szkreccsei.

A Zagar tagjai:

Zságer Balázs (Zagar): Fender rhodes, billentyűsök, programozás
Kovács Andor: gitár, basszusgitár
DJ Bootsie: scratch
Lázár Tibor: dob
Ligeti György: ének

Az est levezető elnöke DJ Pedro lesz, akit Magyarország leginkább sokoldalú lemezlovasai között tartanak számon. A garage-től a hiphopon és a houseon át a funkig minden területen egyaránt biztosan mozog és mozgatja meg közönségét.

The Puzzle, Zagar, DJ Pedro
Időpont: 2005. március 5., szombat, 22 óra
Helyszín: A38 hajó
Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 2000 Ft.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.