Hiperkarma, Milk

A hiperkarma már tavaly is az A38 Hajón búcsúztatta az óévet, most ismét rajtuk a sor, hogy felvezessék a szilveszteri pörgést.
2004.12.22 15:59, Forrás: A38

A hiperkarma - bár Bérczesi Róbert nem tudatosan választotta - hű a nevéhez. Ha összerakjuk valami ilyesmit jelent: az anyagi világban elkövetett cselekedeteket követő eltúlzott visszahatás. Húzós, pörgős szövegeik, rockos, punkos, dallamos melódiáik villámgyorsan underground kultzenekarrá tette őket és nemcsak a mai huszonévesek körében.

Bérczesi első formációja a Blabla volt, ismertté az 1997-es Generation Next tehetségkutató verseny tettet őket. Jött az első album a Sonynál (Kétségbeejtően átlagos, 1998), de ezt több nem követte, mert a multicég kockázatos vállalkozásnak tartotta a provokatív banda további patronálását.

Az 1g Records azonban vette a bátorságot és megjelentette az új albumot (Hiperkarma,2000),ami végül egyben az új formáció neve is lett. A 2000-es Pepsi Szigeten mutatkoztak be, ahol Bércesi még régi együttesével a Blablá-val is fellépett. Az Amondó című második album, ami 2003-ban jelent meg kevésbé volt groove-os gépzene, inkább pop-rockos stílusban önmagával feleselgető anyag, nyaktörő tempóval, mégis bámulatos gördülékenységgel és perfekt prozódiával.

A hiperkarma népszerűségének oka a beskatulyázhatatlanság és az albumait jellemző csodálatosan egységes, de minden egyes alkalommal különböző koncepció. Ez köszönhető Bérczesi zenei nyitottságának, szívesen hallgat új Red Hot Chili Peppers-t, Morcheeba-t, goa és trance zenéket, mindenféle jazzt és hip-hopot. De nagy tisztelője John Lennon, Keith Richards, Eminem, Kurt Cobain, Martin Gore és John Frusciante művészetének is.

A zenék végleges kialakulásához azonban szervesen hozzájárul a tagok személyisége is. A dunaújvárosi Frenk, Laca és Zacsi, a szolnoki Stevie, és a Kazincbarcikáról jött Gyula szintén beleadja ötleteit az aktuálisan készülő zenei anyagba. Előtte Szekeres András - akinek Erdő című száma szerepelt a hiperkarma első lemezén - projektje a Milk fog játszani.

Belépő elővételben: 1300 Ft, a koncert napján: 1600 Ft.
Helyszín: A38 Hajó, Petőfi híd, budai hídfő
Időpont: 2004. 12. 28. kedd 21h

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.