A Sony öt vadonatúj, tenyérnyi méretű DV kamkordere

A kompakt DV készülékek csúcsminőségű képet és egyszerű használatot kínálnak az egész családnak.

2004.01.20 20:40, Forrás: McShannon Kommunikáció

Berlinben adott tájékoztatása szerint, ez év első negyedévében öt új, kompakt méretű Sony DV Handycam piacra dobását tervezi. A számos új szolgáltatással felszerelt DCR-HC18, DCR-HC20, DCR-HC30, DCR-HC40 és DCR-HC85 típusok a DV Handycam egyszerű kezelésének és az eddig még soha nem látott csúcsminőségű képek készítésének legtökéletesebb kombinációi. Kiemelkedő jellemzői: megújult vízszintes megjelenés, 16:9-es arányú szélesvásznú üzemmód, továbbfejlesztett érintőkijelzős LCD technológia, korszerű menürendszer, valamint magasabb minőségű CCD-k és lencsék.

Az új funkciók bemutatására a DCR-HC40 modell a legtökéletesebb. A készülék a nagy videófelbontás és tökéletes színhűség érdekében 1 Megapixel-es CCD-vel van felszerelve, az ultra kompakt Carl Zeiss Vario-Tessar lencse pedig a nagyszerű képérzékelést szolgálja. A Megapixeles CCD teljes felületének felhasználásával a készülék valódi 16:9-es arányú szélesvásznú üzemmódot is kínál. Ezzel lehetővé válik a közvetlen szalagra rögzítés, valamint szélesebb látószögű és nagyobb felbontású kép is készíthető. Ez azt jelenti, hogy felvételeit egy 16:9-es arányú TV készüléken lejátszva, kihasználhatja annak minden előnyét.

Újratervezve az egyszerűsítés érdekében

Az új kompakt forma nem csupán látvány, de az egyszerűbb működtetést is szolgálja. Az LCD kereten lévő Start/Stop gomb segítségével sokkal könnyebb a felvételkészítés még akkor is, ha a felvétel tárgya saját maga. Csakúgy, mint a nagy felbontású képet kínáló teljes színtartományú kereső, a DCR-HC30-tól 2,5 colossá terebélyesedő LCD kijelző, az érzékeny érintőpaneles vezérlés, illetve az új Active menürendszer. A menü logikus kialakításával egy adott funkció könnyebben megtalálható. A kijelző a szerkesztés és lejátszás, illetve a kamera beállítása mellett az akkumulátor szint és a hátralévő felvételi idő megjelenítéséről is gondoskodik.

Az új, kompakt DV csúcsmodell, a DCR-HC85 nagyobb és sokoldalúbb "Hibrid" LCD kijelzővel rendelkezik. Ez a 3,5 colos kijelző még erős fényviszonyok közepette, például a tengerparton vagy a sípályán is nagy fényerejű kép készítésére tökéletesen alkalmas. A szolgáltatásokban bővelkedő kamkorder 2 Megapixel-es CCD-je hangsúlyosabbá teszi a 16:9 képarányú üzemmódot. A DCR-HC85 csúcskategóriás képfeldolgozásához a csúcsminőségű Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lencse is hozzájárul. Ez a 10×-es szabályozható optikai zoom mellett 120×-os precíziós digitális zoom-ot kínál. Ezen felül a készülék Super Night Shot Plus funkcióval is rendelkezik, ami egy olyan technológia tovább fejlesztett változata, amely sötétben is lehetővé teszi a színes felvételek készítését.

A kezdők számára az egyszerűbb használat érdekében a kamkorderek Easy Handycam gombja most egyetlen lépésből álló megoldást kínál. Ez az új és egyedülálló Sony funkció leegyszerűsíti a menü szolgáltatásainak kiválasztását azzal, hogy az LCD kijelzőn nagy és könnyen olvasható betűkkel, korlátozott számú menüparancsot jelenít meg. Szinte minden beállítást automatikusra állítva a felhasználónak így, csak a kamkorder működtetéséhez szükséges alapfunkciók közül kell választania. A felhasználók egyetlen gombnyomással visszatérhetnek a hagyományos üzemmódhoz (Regular Mode), s ez által a kamkorderek tökéletesek a kezdő és a haladó felhasználók számára egyaránt. A készülék használatát tovább egyszerűsíti az, hogy a menürendszerben kilenc európai nyelv közül lehet választani.

Nagy sebességű csatlakozások

Kompatibilis PC-n történő szerkesztéshez és a videójelenetek nagy sebességű átmásolására szolgáló i.LINK csatlakozó mellett minden modellhez egy Picture Package szoftver is tartozik, amely a videófilmek VideoCD-re történő felírásának új és különösen egyszerű módját teszi lehetővé. A kezdő felhasználók céljait szolgáló, megoldásközpontú szoftvercsomag mellett már nincs szükség bonyolult videószerkesztő szoftverre. Az egyszerű folyamat kezdő lépéseként a felhasználó kiválaszt egy videójelenethez illő zenét. A kiválasztott tételek nyugtázása után a szoftver a számítógép CD-íróján egy VideoCD-t készít.

A végeredmény egy olyan, minden tekintetben professzionális videóprodukció, amelyben a jelenetek illeszkednek a zenéhez, és amely tovább gazdagítható automatikusan beilleszthető különleges hatásokkal. A közvetlenül VideoCD-re kerülő végeredmény széles körben terjeszthető, hiszen a legtöbb PC-ben és otthoni DVD lejátszóban ez a formátum lejátszható.
Az USB Web képtovábbítás szintén elérhető, mivel a kamkorderek nagy sebességű USB csatlakozót is használhatnak az e-filmek és digitális képek PC-re történő nagy sebességű átviteléhez. Ezzel lehetővé válik azok CD-re írása, vagy a kamkorder webkameraként történő használata.

Ezen felül a termékcsalád tagjai a DCR-HC20 modelltől kezdődően a DV-IN funkció további előnyeivel is rendelkeznek, melynek segítségével a videófelvételek a PC-n szerkeszthetőek, majd visszaírhatók a szalagra.

A tárolókapacitás szintén kulcsfontosságú, de a kompakt méret megtartása érdekében a Sony új DV kamkordereit (a DCR-HC30 modelltől kezdődően) a digitális fényképezést és a nagy sebességű adattovábbítást biztosító Memory Stick DUOTM formátummal teszi kompatibilissé.

A hagyományos Memory Stick-hez viszonyítva fele akkora Sony Memory Stick DUOTM egészen 128Mb-os kapacitásig adapterrel együtt kapható, így az a hagyományos és nagyobb Memory Stick formátumú készülékekben is használható.
Az i.LINK és USB csatlakozó kábelek mellett minden kamkorderhez egy - televízióhoz is csatlakoztatható - AV kábel is tartozik. A kézi fókusz, az expozíció szabályozó és az infravörös távvezérlés az alapfelszereltség része.

A DCR-HC18, DCR-HC20, DCR-HC30, DCR-HC40 és DCR-HC85 modellek Európa szerte 2004 áprilisától kaphatóak.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!
Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.