Hálapénz hálapénz hátán a neten

A hálapénz intézményével jelenleg több oldal is foglalkozik az interneten - az eredeti adatbázist is lehet olvasni.
2004.01.13 07:38

Nem valószinű, hogy képes töröltetni a külföldi szerverre felrakott hálapénzzel foglalkozó oldalt a bíróság, a rendőrség vagy az adatvédelmi biztos - mondta egy informatikai szakértő. A hálapénz intézményével jelenleg több oldal is foglalkozik az interneten - az eredeti adatbázist is lehet olvasni és újabbak is megjelentek - nem magyar szolgáltatóknál - hanem például az új-zélandi Tokelau-szigeteken.

Ma már 5 különböző oldalon lehetett véleményt nyilvánítani a hálapénzről. Az oldalak mögött azonban nincsenek beazonosítható személyek - ezért nagyon kevés lehetősége van az érintetteknek, hogy levetessék magukat például a Tokelau- szigeteken bejegyzett internetes oldalról.

Kis János informatikai szakértő
Annyit tud maximum csinálni, hogy megkeresi azt a kis szigetet aminek a tk a rövidítése, ez egy szigetállam az óceánban - elmegy az ottani törzsfőnökhöz, lefizeti kaori csigában a megfelelő mennyiségű kauciót.

És akkor talán törlik az oldalt - mondja a szakértő. De ebben az esetben is megjelenhet valahol máshol az információ - és az egész nyomozás kezdődhet elölről. Van azonban olyan, szintén új internetes oldal is, ahol a beírók vállalják a nevüket - de az érintett orvosét nem adják meg.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos
Ha ez statisztika jellegű vagy teljesen anonim módon történik, akkor adatvédelmi kérdéseket nem vet fel, abban az esetben viszont, hogy ha olyan jellegű adatokat szolgáltat a beíró, amely alapján az orvos közvetett módon de azonosítható, ugyanúgy személyes adat kezeléséről van szó.

Az első fórum indítójával - aki azóta szünetelteti az oldalt - már felvette a kapcsolatot az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila szerint azonban a további nyomozás már a rendőrség és ügyészség dolga.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Egy hálapénz.hu oldal itt, ha ide kattint Újabb hálapénz honlap Aranybánya az APEH-nak a hálapénzes adatbank? Hálapénz az APEH szemével! Nem érhető el a hálapénz-honlap Beszédes gyógymód - hálapénz és magánpraxis

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.